Het Noorderparkbad bewijst dat duurzaamheid en schoonheid hand in hand kunnen gaan

Tijdens Piscine Global 2016 in Lyon uitgeroepen tot ’s werelds mooiste zwembad en winnaar van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2016. Het Noorderparkbad is niet alleen mooi, het is ook heel duurzaam.

Het in het Noorderpark gelegen bad opende in 2015 haar deuren, en verving het Floraparkbad dat na 40 jaar gesloopt werd. Bij het nieuwe zwembad ligt de focus op duurzaamheid. Zowel het water- als energieverbruik is met 80% teruggedrongen.

Energievreters

Zwembaden zijn energievreters, daarom is het Noorderparkbad zo ontworpen dat het energieverbruik zo laag mogelijk blijft. De gevels hebben een Rc-waarde (warmteweerstand van de constructie) van 5, de ramen zijn van triple-glas, en in alle ruimtes wordt gebruikgemaakt van ledverlichting met daglichtregeling. Er zijn energiezuinige luchtbehandelingskasten met een geïntegreerde warmtepomp en HR-warmtewisselaars. De douches zijn voorzien van warmteterugwinning uit het afvoerwater. Op het dak ligt 750 m2 aan zonnepanelen, wat goed is voor 8,5% van het totale energieverbruik. De panelen zijn overigens niet zichtbaar vanaf de straat.

Zijaanzicht gebouw Noorderparkbad
Foto Jistke Schols

Zwemmen in hemelwater

Wel zichtbaar vanaf de straat zijn de roestvrijstalen ‘gordijnen’ die om het zwembad gedrapeerd zijn. Deze vangen het hemelwater op, en zorgen ervoor dat het wordt hergebruikt als suppletie water in het bad. Het water wordt door middel van zoutelektrolyse gedesinfecteerd. De toepassing van zoutelektrolyse is beter voor de luchtwegen en minder irriterend voor de huid dan normaal chloor. Bovendien hoeft er geen chloor meer getransporteerd te worden.

Het bad heeft drie binnenbaden, ’s zomers zijn er ook drie buitenbaden geopend.