Het Polderhuis: van onbewoonbaar krot naar energiezuinig en gasvrij monument met label A+
Het pandje stamt uit de tijd (1865) dat de Pijp nog niet bestond. Als arbeiderswoninkje stond het mooi tussen de tuinderijen, in het groene gebied Nieuweramstel, net buiten de stad.
De huidige eigenaar, Bram Bos, kwam er in 1988 wonen als jonge student. Hij wist het wrakke huisje vlak na de eeuwwisseling op de gemeentelijke monumentenlijst te krijgen. In 2001 vertrok Bram bijna naar zijn nieuwe huurwoning, nadat het pand werd verkocht aan een projectontwikkelaar. Tot hij zich bedacht, de stoute schoenen aantrok en de projectontwikkelaar vroeg het huis aan hem te verkopen. Dit lukte, en zo begon een project wat jaren zou duren.
Droom van duurzame renovatie
Bram wilde het pand heel graag zo duurzaam mogelijk renoveren, maar was bang dat de kosten veel te hoog zouden zijn. Hij vond een architect uit Duitsland, ervaren op het gebied van monumentenrenovaties, die met deskundige vaklieden mooie, duurzame oplossingen vond die niet veel duurder uitpakten. Het dak moest worden vervangen en werd in Viersen in zeven delen als houtskeletbouw op maat gemaakt, en in delen verscheept. Ter plekke werd het dak geïsoleerd met Isofloc, een restproduct uit de drukwerkindustrie. De halfsteensmuren kregen een speciaal wandverwarmingssysteem (wandtemperatie) met een laag leem en minimale isolatie van riet. Daarmee wordt niet alleen het huis verwarmd maar wordt ook de constructie drooggehouden. Voor de oude schuiframen werden aan de binnenzijde compleet houten kozijnen met HR++-glas gemonteerd.
Aardgasvrij en energiezuinig
Ook op energetisch gebied gebruikte Bram nieuwe technieken die hij steeds beter wist aan te passen aan zijn woonsituatie. Zo koos hij eerder voor een hybride luchtwarmtepomp die warmte levert aan de wandverwarming, mét een cv-ketel als back-up. Toen bleek echter dat door het wandtemperatie-systeem, en de zeer lage aanvoertemperaturen die daarbij nodig zijn, de kleine warmtepomp op al het werk kon doen in het huis. En zo ging de cv-ketel de deur uit. Bij strenge winters staat een pellet-kacheltje stand-by, maar dit wordt vrijwel nooit gebruikt.
Voor warm tapwater bleek een elektrische doorstroomverwarmer voldoende, en de meest energiezuinige oplossing voor Bram. Zodoende werd zijn huis in 2017 geheel aardgasvrij en wist hij het pandje zeer energiezuinig te maken, vergelijkbaar met het vroegere energielabel A+. Inmiddels is het Polderhuis een voorbeeld voor andere duurzame monumentale renovaties in het land. Bram hield de renovatie en alle keuzes voor de verschillende technische oplossingen bij, die zijn allemaal terug te lezen op de website.
Foto: copyright Thomas Schlijper