Het Rijksmuseum wil een voortrekkersrol bij de verduurzaming van musea

Het museum wil zich ontwikkelen tot een van de meest duurzame musea ter wereld en een voortrekkersrol spelen op dat gebied. Deze ambitie is vastgelegd in het strategisch plan van de organisatie.

Het Rijksmuseum ondernam verschillende duurzaamheidsmaatregelen en heeft daarvoor erkenning gekregen. Het Rijksmuseum ontving in 2021 het BREEAM-NL In-Use duurzaamheidscertificaat met een ‘outstanding’ beoordeling (5 sterren). Hiermee is het Rijksmuseum het eerste museum ter wereld dat voor het beheer van een bestaand gebouw de hoogste haalbare score krijgt. Het museum krijgt deze beoordeling omdat het bijzonder hoog scoort op het beheer van water, energie en afval.

Duurzaamheidsmaatregelen

In 2017 kreeg het museum ook al als eerste museum ter wereld de kwalificatie ‘excellent’ (4 sterren) voor duurzaam beheer. In de aanloop naar het behalen van het certificaat heeft het museum veel maatregelen genomen op het gebied van duurzaamheid. Met de grote renovatie van het museum konden nieuwere technieken voor energie en warmte toegepast worden. Daardoor ontving het 30.000 m2 grote museum een positieve beoordeling voor gebruik en beheer van energie. Het museum koopt volledig groene energie in. Alle zakelijke vluchten worden 100% CO2-gecompenseerd, en afval wordt gescheiden ingezameld en afgevoerd. Ook het inkoopbeleid is milieubewust. Medewerkers en bezoeken worden gestimuleerd met fiets en openbaar vervoer te reizen. In 2030 wil het Rijksmuseum volledig van het gas af zijn.