Hortus wil Drieklimatenkas verduurzamen

Met zijn woestijn, jungle en subtropen is de Drieklimatenkas van de Hortus een echte publieksfavoriet. Om de 30 jaar oude kas weer helemaal bij de tijd te brengen, staan een grote renovatie en flinke verduurzaming op stapel.

De Hortus is van de Amsterdammer. Van de toerist. Van de plantengek. Van de rustzoeker. Van de student. Van ouders. Van kinderen. De Hortus is van jou, is van ons.

De Hortus Amsterdam is de enige plek in de hoofdstad waar de plantenwereld in al zijn facetten centraal staat. Levensechte voorbeelden van de verschillende klimaten, de diverse groeivormen, de onderlinge relaties met de dieren- en mensenwereld, zijn allemaal te vinden in de Hortus. Dit maakt de Hortus tot dè plek waar natuureducatie gegeven kan worden. Voor jong en oud.

Drieklimatenkas

De Drieklimatenkas in de Hortus Botanicus Amsterdam stamt uit 1993. De kas scoort hoog bij bezoekers; een wandeling door de woestijn, de jungle en de subtropen is een beleving. Deze 30 jaar oude kas is echter toe aan een renovatie en de Hortus grijpt dit moment aan om de educatieve rol van deze kas een stevige impuls te geven. Bovendien wordt de bedrijfsvoering van de kas veel duurzamer gemaakt, dankzij een isolerende ETFE laag, opvang en gebruik van regenwater en slimme, energiezuinige klimaatsystemen. De totale kosten voor de vernieuwing worden geraamd op 4,6 miljoen euro.

Droom

In 2023 is de vernieuwde Drieklimatenkas een groene oase waar je ruikt, voelt en ziet wat biodiversiteit eigenlijk is. Waar educatie en verwondering organisch samengaan. Waar je begrijpt waarom wij niet kunnen overleven zonder een grote, natuurlijke soortenrijkdom.

De verduurzaming, herinrichting en technische aanpassingen aan de Drieklimatenkas zullen naar schatting € 4,6 miljoen euro kosten. De Hortus en de Vriendenvereniging kunnen uit eigen middelen € 1 miljoen bijdragen. Samen met andere Hortusliefhebbers wordt hard gewerkt om de resterende € 3,6 miljoen bij elkaar te brengen, o.a. via crowdfunding.

Volg de Hortus