Hotel Jakarta Amsterdam wil duurzaamheidsprestaties overtreffen

Het groenste hotel van Nederland, op de kop van het Java-eiland, heeft hiermee het BREAAM-NL ‘excellent’ certificaat in de wacht gesleept.

BREAAM-NL is een keurmerk om gebouwen te beoordelen op duurzaamheidsprestaties. Daarbij wordt op negen onderwerpen getoetst, waaronder energie, water, materialen en afval.

Subtropische binnentuin

Het atrium vormt het hart van het hotel. De subtropische binnentuin, die zorgvuldig is samengesteld door de Hortus Botanicus, is omgeven door glas, hout en bamboe. Naturelkleurig hout (met FSC of PEFC-keurmerk) komt vaak terug in het gebouw: in balken, kolommen, plafonds en kozijnen. Afbouwmaterialen die een korte levensduur hebben of niet recyclebaar zijn, zijn amper gebruikt. De meeste elementen kunnen na demontage worden hergebruikt. Het personeel draagt duurzame bedrijfskleding.

Ontwerpschets Hotel Jakarta
Ontwerpschets binnenklimaat Hotel Jakarta. Foto: copyright Hotel Jakarta Amsterdam by Westcord

Energiebesparende maatregelen

De immense, transparante gevel is voorzien van driedubbel glas. De PV-panelen in de gevel en op het dak van het atrium vangen zonne-energie op, die omgezet wordt in elektriciteit om het douchewater te verwarmen. Een warmte-koudeopslag zorgt voor de koeling en verwarming van het hotel zelf. Voor het besproeien van de binnentuin wordt regenwater opgevangen. Overal in het hotel is led-verlichting aanwezig.

Voorgefabriceerde kamers

De 200 hotelkamers bestaan grotendeels uit beton en hout. De kamers rond het atrium met de exotische binnentuin zijn vooraf gefabriceerd en op locatie ingebouwd.

Benieuwd hoe jij kunt verduurzamen?

Of je nu een bewoner bent, een bedrijf of een instelling. Ook jij kunt iets doen. Met de Duurzame Wegwijzer krijg jij binnen 1 minuut een persoonlijk overzicht van de duurzame stappen die jij kan zetten en hoe je dit kan financieren.

Check de Duurzame Wegwijzer