Huurhuis aardgasvrij maken. Het kan!
Ruud maakte zijn woning aardgasvrij uit ‘wraak’. Toen de geiser en de kachel verplicht werden vervangen door een cv-ketel, ging hij op zoek naar een alternatief.
Waarom van het aardgas af
“Ik had altijd een geiser en een kachel en daar was ik helemaal tevreden mee. Toen kreeg ik een cv-ketel en ging de huur omhoog. Ik kon er op dat moment niet onderuit, dus ik dacht ik bedenk nog wel iets. Zo besloot ik 10 zonnepanelen te plaatsen. Toen ik daarmee bezig was dacht ik: gooi dan ook maar meteen het gas eraf. Het was een hele klus om het allemaal uit te zoeken. Niemand wist iets.”
Zo gezegd, zo gedaan
“Ik zorgde dat alles in huis elektrisch was. Ik kocht een verwarming, elektrische kookplaat en een boiler voor warm water. Ook had ik een perilex aansluiting nodig. Dat is een speciaal stopcontact voor apparaten die veel elektriciteit gebruiken. Liander sloot daarna het gas af. Dat was wel prijzig. Maar ik had op de kosten gerekend en uiteindelijk betaalde ik maar de helft. Dus ik was allang blij. Om al mijn energiekosten te kunnen betalen met zonne-energie liet ik nog 10 panelen plaatsen. Dat leverde gelijk 2 keer zo veel energie op. Ik moet mijn lening nog wel afbetalen, maar ik heb nu geen maandelijkse energiekosten meer. En dat bevalt me goed!”
Buurtbewoners
“Ik heb er niet echt met buurtbewoners over gesproken. Ik hang het ook niet aan de grote klok hoor. De meeste buren wonen hier voor kortere tijd, dus dan doe je die investering ook minder snel. Ik woon hier al ruim 20 jaar en voorlopig ga ik ook niet weg. Voor mij was het de moeite waard om in het huis te investeren. Ik wek nu meer energie op dan dat ik verbruik, dus ik krijg dit jaar zelfs geld terug!”
Geen subsidies ontvangen
“Nee, ik heb geen subsidies ontvangen. De subsidie was eerst alleen geldig voor eigenaren en woningbouwverenigingen. Niet voor huurders. Dat vond ik vreemd. Daarom ben ik in gesprek gegaan met de gemeente. Nu is de subsidie ook beschikbaar voor huurders. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De woningcorporatie moet bijvoorbeeld akkoord gaan. Maar iedereen kan zijn woning nu aardgasvrij maken, zelfs huurders! Mensen vinden de stap alleen vaak nog te eng.”
Lastigste momenten tijdens het proces
“Het lastigste was eigenlijk het krijgen van akkoord van de woningbouwvereniging. Dit duurde heel lang. En de onduidelijkheid. Het lijkt voor huurders onmogelijk, maar dat is niet zo. Het is beter als de woningbouwvereniging het initiatief neemt. Dit is veel praktischer. Zij kunnen het ook groot inkopen en dat zou dan ook een stuk goedkoper moeten zijn denk ik. Maar ik vind wel dat ideeën van particulieren aangemoedigd moeten worden.”
Tips voor andere Amsterdammers
“Je moet het gewoon doen. Veel mensen vinden het eng en blijven vasthouden aan aardgas, omdat ze dit gewend zijn. Wees vooral niet bang, het is echt iets positiefs. Met genoeg zonnepanelen op je dak heb je geen energiekosten meer. En in sommige gevallen verdien je er zelfs wat aan!”
Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?
Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.