IJburglaan geasfalteerd met gerecycled wc-papier

Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland die gerecycled wc-papier verwerkt tot geluid reducerend asfalt. In de weg aan de IJburglaan is cellulose gebruikt dat afkomstig is van wc-papier dat via het riool in de afvalwaterzuivering terecht is gekomen.

De cellulose wordt als afdruipremmer in het asfalt ingezet. Hiermee wordt ‘afdruipen’ van bitumen op de steenslag voorkomen, waardoor beter en duurzamer asfalt ontstaat.

180.000 ton wc-papier

Elk jaar wordt in Nederland 180.000 ton wc-papier door het toilet gespoeld. Dat spoelt naar de rioolwaterzuivering en wordt als afval verbrand. Zonde, want het bevat waardevolle grondstoffen zoals de genoemde cellulose. Dit komt onder meer van pas bij het maken van asfalt, maar kan ook gebruikt worden voor productie van isolatiemateriaal, biocomposiet, kunststof kozijnen en gevelplaten. Met een speciale techniek wordt deze stof uit het rioolwater gefilterd en opnieuw gebruikt. Rioolwater zuiveren kost veel geld en energie, maar door hergebruik is juist minder energie nodig en hoeft minder afval te worden verbrand.

Circulair bouwen

Het belang van circulair bouwen is groot. Amsterdam streeft naar 100% circulair bouwen door materialen zo hoogwaardig en lokaal mogelijk te hergebruiken en door toevoegingen te ontdekken die deel uitmaken van een circulaire cyclus. Met deze innovatieve stap wil de gemeente Amsterdam samen met waterschappen en andere partners een bijdrage leveren aan het toekomstbestendig maken van een duurzame en hoogwaardige openbare ruimte. Amsterdam heeft flinke ambities op onder andere het gebied van duurzaam bouwen. Zo wil de stad bouwen zonder uitstoot van broeikasgassen, luchtvervuiling en geluidsoverlast.

Meer weten over circulair bouwen?

Cirkelstad Amsterdam is het platform waar koplopers in de circulaire en inclusieve bouwsector ervaringen delen en samen projecten doen. Voor publieke en private partijen.

Ontmoet het netwerk op Cirkelstad.nl