In de Houthavens tref je het meest duurzame gebouw van de Benelux

De meest duurzame inschrijving in de aanbesteding zou gekozen worden, dat is Future geworden. Het gebouw met zeventien woningen is genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2019.

Zonnegevel

Bij Future vind je niet alleen zonnepanelen op het dak maar ook op de hele gevel. Aan de buitenkant zijn ze goed zichtbaar. Warmte wordt teruggewonnen uit ventilatielucht en gebruikt douchewater.

Verschillende oplossingen

Alle energie voor de woningen in de hele wijk wordt allemaal duurzaam opgewekt. Andere woningen hebben een aansluiting op stadswarmte en krijgen ook duurzaam op locatie opgewekte energie. Hun luchtkoeling maakt gebruik van het nabijgelegen koude IJ water dat gedeeltelijk tijdelijk in de bodem wordt opgeslagen als buffer tijdens de warme zomerdagen. Met het koude water uit het nabijgelegen IJ wordt de lucht gekoeld en is de binnentemperatuur aangenaam.

De omgeving

De ontwikkeling van de Houthavens is in volle gang. De wijk zal uiteindelijk bestaan uit 7 groene autoluwe wooneilanden met 2.000 woningen en ruim 70 woonboten. Pontsteiger is het markante gebouw aan de pontsteiger, waar voorheen de pont naar Amsterdam Noord vertrok. Er zijn grootse plannen om op de Happarandadam energie op te wekken. Op dit moment (2019) wordt gekeken hoe zonnepanelen op ongebruikelijke plaatsen - op een dam, in het water - kunnen worden geïnstalleerd.

Ga voor meer informatie over de duurzame woonwijk Houthaven naar amsterdam.nl

Benieuwd hoe jij kunt verduurzamen?

Of je nu een bewoner bent, een bedrijf of een instelling. Isoleer je huis of je bedrijfspand, stap over op schoon vervoer of vergroen je buurt. Doe wat bij jou past. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kunt doen en hoe je dit financiert.

Check de Duurzame Wegwijzer