In eigen tempo aardgasvrij geworden

De overstap naar aardgasvrij wonen is complex omdat er verschillende oplossingen zijn waarbij het per situatie verschilt of het wel of niet toepasbaar is. Volgens Corine uit Amsterdam Zuid moet je een lange adem hebben; je neemt telkens kleine stapjes. Ze zette door, want ze wilde aardgasvrij zijn voor een betere toekomst. Lees hier het verhaal van Corine.

Hoe is het allemaal begonnen?

‘Ik was al een lange tijd bezig met het invoeren van duurzame opties in onze woning. We namen eerst zonnepanelen en op een gegeven moment werden infraroodpanelen iets vernieuwends, dus besloten we die ook te nemen. Op een gegeven moment zag ik een advertentie van ‘Intuhome’ uit Gramsbergen in het Financieel Dagblad staan. Dit is een bedrijf dat adviseert over gasvrije energievoorzieningen en ze ontwikkelen en installeren dit ook. Ik heb hen opgebeld en zodoende ging het balletje verder rollen. Ze kwamen langs voor een adviesgesprek en om onze wensen in kaart te brengen’.

Waar kwam de interesse in duurzaamheid vandaan?

‘Ik wilde het gewoon. Goed zijn voor de wereld, zal ik maar zeggen. Het was totaal niet op basis van financiële argumenten. Als ik dat had gewild was ik waarschijnlijk nergens aan begonnen. Dat is het hele ding met warmtepompen eigenlijk. Je komt firma’s tegen die zeggen dat het helemaal niet reëel is en je uiteindelijk veel duurder uit bent. Maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat ik dit wil en dat het beter is voor het milieu. Sommige mensen denken alleen maar aan of het rendabel is of niet. Als je dat wilt, kun je beter pas over een paar jaar beginnen, maar niet nu’.

Aardgasvrije alternatieven

‘We hebben 12 zonnepanelen, 3 infraroodpanelen, een lucht-warmtepomp en een inductiekookplaat. Als ik een paar zonnepanelen meer had gehad dan waren we ook een Nul-Op-de-Meter woning geweest. Maar dan moet je ook precies op nul uitkomen. Wij hebben inmiddels ook een elektrische auto. Met de installatie van de lucht-wamtepomp zijn er ook een lage temperatuur radiatoren geïnstalleerd. Onze woning voelt met lage temperatuur net zo comfortabel als dat we gewend waren, én we verbruiken ook nog eens minder energie. Het mooie van een warmtepomp is dus dat als je er 1 KWh instopt je er ongeveer weer 4 uitkrijgt’.

Positief verschil op de energierekening

Dat valt op zich wel mee. Hoewel ik het niet helemaal kan uitrekenen, omdat ik nu niet meer betaal voor de gasaansluiting. Dus ik weet eigenlijk niet of ik voordeliger uit ben dan voorheen. Ik verbruik duidelijk meer elektra – ook door onze elektrische auto – maar ik betaal daar geen brandstofkosten meer voor. En daarnaast hoeven we nu de cv-ketel niet meer zo hoog te stoken, omdat we lage temperatuurverwarming hebben. De precieze aantallen kan je eigenlijk ook niet berekenen en dat hoeft voor mij ook niet, als het maar wenselijk is’.

Als je toen wist wat je nu weet, had je het dan anders gedaan?

‘Ik hoop dat het in de toekomst gewoon sneller en makkelijker gaat. Het maken van een afspraak met Intuhome duurde langer, mede door de afstand. Toen we eenmaal met elkaar om tafel zaten hebben ze ons goed geadviseerd over de te nemen stappen om aardgasvrij te worden. En dat was best complex. We moesten bijvoorbeeld zelf een warmteverlies berekening laten maken om de juiste warmtepomp uit te zoeken.

De gemeente is best faciliterend geweest. Het aanvragen van de subsidie is niet ingewikkeld, maar als je 1 ding verkeerd invult, ben je weer een lange tijd verder. Voor de gehele overstap moet je echt een lange adem hebben. Ik had al een paar keer kunnen zeggen: jongens bekijk het allemaal maar! Voor mij was het echt de intrinsieke motivatie, maar ik hoop dat het in de toekomst voor andere mensen makkelijker wordt’.

Tips voor andere Amsterdammers

‘Niet iedereen kan de stap naar aardgasvrij wonen maken omdat er simpelweg wel een prijskaartje aan hangt. Maar ik denk wel dat iedereen op zijn eigen manier wel een stapje naar verduurzaming kan maken. Kijk bijvoorbeeld of je samen met anderen of je buren iets kan doen. Daarnaast geldt voor mensen die het wel zelf kunnen betalen: kijk niet altijd of het rendabel is. Zeker in deze tijd. Ik heb er ook ontzettend veel van geleerd. De techniek is lastig, maar ik heb mij wel veel dingen eigen gemaakt.

Dat vind ik ook het leuke als je je er een beetje in verdiept. Dan raak je zelf ook meer geïnteresseerd. Hoe klein of groot je stap ook is in de richting naar duurzaamheid, je bent er mee bezig. Dat is toch waar we naartoe moeten met elkaar. Voor de jongere generatie is het besef er al meer, voor ouderen veel minder. Dat vond ik ook het mooie van ‘Intuhome’. Uit eigen ervaring raad ik hen aan. Je hoeft niet gelijk grote investeringen te doen. Je kan ook klein beginnen’.