Wit promotiespandoek Repair Café met rode en blauwe tekst: Weggooien? Mooi niet!

In Repair Cafés krijgen kapotte spullen een tweede kans

In de Indische Buurt en op IJburg worden Repair Cafés georganiseerd, waar het draait om repareren. Bezoekers nemen kapotte spullen mee van thuis, en gaan in het Repair Café samen met de deskundigen aan de slag.

Op de locatie is gereedschap en materiaal aanwezig om reparaties uit te voeren op onder meer kleding, meubels, elektrische apparaten, speelgoed en fietsen. De deskundige vrijwilligers die aanwezig zijn hebben reparatiekennis en -vaardigheden op allerlei terreinen.

Niet weggooien, maar repareren

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Het Repair Café brengt daar verandering in. Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen en spullen worden langer bruikbaar gemaakt zodat ze niet hoeven te worden weggegooid.

Als spullen langer meegaan, hoeven mensen minder vaak nieuwe producten te kopen. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt zo beperkt. Dat geldt ook voor de CO2-uitstoot. Want bij het maken van nieuwe producten, en het recyclen van oude, komt CO2 vrij.

Wereldwijde beweging

In 2009 werd in Amsterdam-West het eerste Repair Café georganiseerd. Dat was een groot succes. Daarna volgden er al snel meer. Inmiddels zijn er ook veel Repair Cafés buiten Nederland. Samen vormen de Repair Cafés een wereldwijde beweging die zich inzet voor het behoud van reparatiekennis in de samenleving en voor beter repareerbare producten.

Benieuwd hoe jij circulair kunt leven?

Als Amsterdammer heb je allerlei mogelijkheden om duurzaam om te gaan met je voedsel, je kleding en je spullen. De Duurzame Wegwijzer helpt jou op weg.

Check de Duurzame Wegwijzer