KetelhuisWG: Een stap dichterbij aardgasvrij met subsidie

Met een bedrag van bijna een miljoen euro komt het Wilhelmina Gasthuisterrein weer een stapje dichterbij aardgasvrij. Vorige week is namelijk bekend geworden dat buurtinitiatief KetelhuisWG ook het derde en laatste deel van de subsidie voor de voorbereidingsfase krijgt. “Dit is de laatste stap. De realisatie komt dichterbij.’ Aldus Annette Schermer, projectleider van het initiatief.

Spannend was het wel voor Annette en de kopgroep van KetelhuisWG. In 2018 kwamen zij met het idee om de plek waar zij wonen, het Wilhelmina Gasthuisterrein in Oud-West, aardgasvrij te maken. Annette: “Dinsdagavond (28 maart) kreeg ik een appje met het goede nieuws vanuit de gemeente. Het bericht heb ik direct doorgestuurd naar onze partners: Stadgenoot, Waternet, en de kopgroep van het initiatief natuurlijk!”

En nu?

Met de subsidie wordt de voorbereiding naar een nieuwe, duurzame warmtevoorziening voor het Wilhelmina Gasthuisterrein vervolgd. Over twee jaar wordt er energie gehaald uit het oppervlaktewater van het Jacob van Lennepkanaal. Via een warmtenet stroomt dit dan richting de woningen op het terrein. Hiervoor moet nu een definitief ontwerp gemaakt worden. Na aankomende zomer wordt besloten of het ontwerp is goedgekeurd en of de plannen gerealiseerd kunnen worden.

Voorbeeldfunctie

Wat er gebeurt op het Wilhelmina Gasthuisterrein is een voorbeeld voor andere bewonersinitiatieven. Niet alleen voor Amsterdam maar voor heel het land. Hier wordt namelijk alles voor de eerste keer ooit gedaan. “Wekelijks komen mensen naar ons toe voor advies. We hebben ook volgers in Friesland. Het geeft vertrouwen. Wanneer het bij ons lukt, kan het bij de andere energiecoöperaties ook lukken. Zo versnellen we de energietransitie. ”

Benieuwd hoe KetelhuisWG zo ver is gekomen? Duik in de tijdlijn op hun website plankenzondergas.nl.