Kinderboerderij De Buiktuin heeft een nieuw duurzaam gebouw

Sinds februari heeft de Kinderboerderij De Buiktuin aan de Noordhollandschkanaaldijk 19 een duurzaam houten gebouw. Met zonnepanelen en een groen dak. In het gebouw is ruimte voor activiteiten zoals lessen natuureducatie.

Nieuw groen gebouw

Het oude gebouw van de kinderboerderij was erg vervallen. Gemeentelijk Vastgoed startte daarom in het voorjaar 2021 de bouw van een nieuw, duurzaam pand. Vrijwel alle bouwmaterialen zijn hergebruikt. Een fundering van gerecycled beton, een eikenhouten buitenkant en een groendak met mos en sedum. Deze planten trekken insecten aan en slaan regenwater op. Hierdoor wordt het gebouw minder warm op zomerdagen. Op het dak liggen zonnepanelen en er is een warmtepomp aangebracht. Deze warmtepomp zorgt ervoor dat het gebouw gasloos wordt gekoeld en verwarmd. Voor het grootste deel wekt het gebouw zelf energie op.

Een onmisbare plek

De Buiktuin bestaat sinds 1975. Het is een onmisbare groene plek voor Noord. Naast de bezoekers ontvangen de vrijwilligers, schoolklassen zodat de kinderen op een leuke manier leren over dieren en de natuur.

Vrijwilligers

Bijna al het werk wordt gedaan door zo'n 30 vrijwilligers. Ze komen van overal en sommigen werken hier al sinds het begin. Vrijwilliger Hannie ter Burg is al meer dan 30 jaar actief in De Buiktuin. “Ik kwam al op De Buiktuin toen mijn kinderen klein waren. Nu ben ik het aanspreekpunt voor onze vrijwilligers." De Buiktuin heeft altijd de hulp van vrijwilligers nodig, ook jonge. In het weekend- of op doordeweekse dagen. Ze zoeken mensen die van dieren houden, graag een praatje maakt en het groen kan onderhouden.

Meer informatie

Hou de website van kinderboerderij de Buiktuin in de gaten voor meer informatie en openingstijden.

benieuwd hoe jij jouw vereniging/instelling verduurzaamt?

Instellingen (onderwijs, sport of cultuur) kunnen vaak veel geld en energie besparen door hun gebouwen te verduurzamen. Via de duurzame wegwijzer vind je advies en financiering.

Check de Duurzame Wegwijzer