Kleding lenen bij de kledingbibliotheek LENA

Een kledingwinkel waar je kleding kunt lenen. Bij LENA in de Westerstraat kan het. Je kunt in de kledingwinkel kleding lenen net zoals je boeken leent bij de bibliotheek. Suzanne, Eliza, Diana en Angela zijn de oprichters van 'LENA the fashion library', en vertellen over het concept.

Suzanne Smulders: "Jaarlijks gooien we met z’n allen ongeveer 240 miljoen kilo textiel weg. Mensen blijven maar kopen en weggooien. Kleding lijkt voor velen een wegwerpproduct te zijn. De gevolgen van de kledingwegwerpcultuur zijn buitengewoon negatief voor het milieu. Er zijn veel winkels die kleding voor lage prijzen en slechte kwaliteit verkopen. Als we naar het productieproces van dit soort kleding kijken, dan zie je dat de mensen onder erbarmelijke werkomstandigheden de kleding produceren. Ook dieren die worden ingezet in het productieproces, worden slecht behandeld. Dat moet anders."

"LENA wil ervoor zorgen dat het leensysteem van kleding meer omvang gaat krijgen in de gehele kledingindustrie en dat consumenten het normaal gaan vinden om kleding te lenen. Ik merk dat steeds meer mensen de voordelen van het leensysteem inzien."

Bewustwording

Suzanne: "Ik krijg vooral energie door te zien dat ons concept bij veel mensen zo goed wordt ontvangen en dat zij erover willen meedenken. Wat wij doen, doen we niet alleen, maar met onze hele community. Er is grote vraag naar wat wij aanbieden. Kleding waar de één op is uitgekeken en wil weggooien, kan voor de ander interessant zijn. Steeds meer mensen zijn zich hiervan bewust. De kledingindustrie is enorm. Ik denk dat als steeds meer mensen samen kleding gaan gebruiken en hergebruiken, dat er dan minder geproduceerd hoeft te worden. Hierdoor worden minder chemicaliën en grondstoffen gebruikt, minder CO2 uitgestoten en minder kleding weggegooid."

Utopia

De utopie van Suzanne is dat de gehele kledingindustrie gaat doen wat Philips doet met de verkoop van licht. Suzanne: "Ik hoop dat uiteindelijk een hele verschuiving plaatsvindt in de kledingindustrie. Bijvoorbeeld: als een jurk van goede kwaliteit wordt ontwikkeld, dan kan die jurk wel meer dan twintig keer worden uitgeleend. Het is net als wat Philips nu ook doet: zij verkopen geen lampen meer, maar licht. Door eigenaar te blijven van het product, heeft de producent belang bij de kwaliteit of duurzaamheid van het product."

"Uiteindelijk hebben wij kleding die niet meer gedragen kan worden, omdat het aan het einde van zijn levensduur is. Wij kunnen onze kleding dan in een ander deel van de keten kwijt. Het is dan een nieuwe grondstof. Wellicht kan de gemeente Amsterdam hier een rol in spelen. De gemeente heeft hoge ambities op het gebied van de circulaire economie."