Kledingmerk New Optimist | Circulair, lokaal en sociaal

Xander Slager en Nelleke Wegdam introduceren een nieuw modemerk: New Optimist. Zij vinden het belangrijk om kleding op een duurzame manier te maken. Vanuit hun winkel op de Bilderdijkstraat proberen zij de vervuilende kledingindustrie, in te wisselen voor een circulaire productieketen.

Organisatie

New Optimist is gevestigd in een oude stadsschool in Amsterdam. Xander en Nelleke moedigen iedereen aan om een kijkje te nemen in hun kledingfabriek. Je kunt hier winkelen en tegelijkertijd kun je zien hoe de kleding wordt gemaakt. De kledingfabriek bestaat namelijk uit een atelier én een winkelruimte.

Missie


''Het is wel degelijk mogelijk om een lokale productieketen op grotere schaal anders in te richten, binnen de grenzen van onze planeet en ethiek'' zegt Xander. Dit doe je door alle materialen te hergebruiken, van stoffen tot stiksels. Dit maakt de kleding circulair. New Optimist werkt aan een duurzaam productieproces, waarbij oude kleding wordt hergebruikt.

''Kleding wordt al veel te lang als een wegwerk artikel gezien. Door producten circulair te maken houden we het materiaal zo lang mogelijk in omloop'' aldus Nelleke. Er is een gratis ‘repair’ service waar je een kledingstuk naartoe brengt als het kapot gaat.


Radicale systeemverandering

New Optimist Atelier Naomi van Klaveren Gemeente Amsterdam

New Optimist werkt binnen de grenzen van de Donut-economie. Dit economische model zoekt naar een balans, tussen de sociale behoeften van mensen en de ecologische grenzen van onze planeet.
New Optimist begon in 2020 met een eigen atelier aan de Bilderdijkstraat en een kleine sociale werkplaats in Zaandam. Er werd een crowdfunding gestart. Met het oog op uitbreiding, zochten Xander en Nelleke naar een grotere ruimte. De gemeente Amsterdam kon hierbij helpen en zo kon er in juli 2021 een nieuwe winkel worden geopend.
Het modemerk is inmiddels te koop in twintig winkels.


Ook circulair, lokaal en sociaal?

Wil je meer weten over New Optimist?

Kijk dan hier of bezoek de winkel aan de Bilderdijkstraat.