Klimaatadaptieve natuurspeeltuin De Kikker, groen en duurzamer

Bij speeltuin de Kikker was er eerder nauwelijks beschutting waardoor het zomers erg warm kon worden. Wanneer het regende liep het plein vol regenwater dat niet kon wegstromen. Bewoners en scholen hebben met de gemeente Amsterdam hier wat aan gedaan.

Goed voorbeeld met meer groen

In het voorjaar van 2022 is de speeltuin bij het Evertsweertplantsoen vernieuwd. Stenen en asfalt hebben plaatsgemaakt voor bomen en planten. Ook zijn een wadi en een speelwaterpomp aangelegd. Een wadi is een soort groene greppel waar regenwater naar toe loopt bij zware regenbuien. Al deze aanpassingen zorgen ervoor dat het plein de gevolgen van klimaatverandering opvangt. Groen zorgt namelijk voor verkoeling, meer biodiversiteit en regenwater stroomt makkelijker weg. Zo kan de stad beter omgaan met het toenemende, extremere weer.

Natuur ontdekken

Elke dag spelen er ruim 600 kinderen op het speelplein. Met de nieuwe natuurspeeltuin worden ze ook uitgedaagd om te bewegen én de natuur te ontdekken. Henno Smit is een zeer betrokken buurtbewoner en buurtwerker bij Hart van Osdorp en hij is erg blij met het vernieuwde plein: “Dit plein nodigt uit om elkaar te ontmoeten en te spelen. Het was één van de heetste plekken van de stad. Door het asfalt was het zomers bloedheet, heel fijn dat het nu groener is geworden. De samenwerking tussen de scholen, buurt en gemeente is door veel overleg en de mogelijkheid om mee te denken een succesmodel.”

Wil jij ook aan de slag met het vergroenen van jouw woning of buurt?

Een groene buurt levert niet alleen meer woonplezier op, het helpt ook de biodiversiteit en maakt het de buurt regenbestendig. Ook zorgt het voor verkoeling op warme en tropische dagen. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kunt doen en hoe je dit financiert.

Check de Duurzame Wegwijzer