Koninklijk Instituut voor de Tropen | Van Afval naar Oogst

In Amsterdam gooien we dagelijks groente- en fruitresten weg als afval. De gemiddelde afvalzak in Amsterdam bestaat voor meer dan 1/3 uit GF-afval. Dit is zonde, want dit afval kan omgezet worden in waardevolle compost.

Met het Afval naar Oogst project kunnen inwoners van Amsterdam hun GF-afval inleveren bij een van de buurttuinen in de stad. Daar wordt dit GF-afval omgezet in compost, die wordt gebruikt in de buurttuinen om groenten en fruit te verbouwen. Wortelen bijvoorbeeld, of aardbeien.

Afval naar Oogst KIT

Op deze manier helpen Amsterdammers die meedoen aan Afval naar Oogst om de hoeveelheid afval te verminderen en voedselproductie in de stad te bevorderen. .

Ontstaan van Afval naar Oogst

Het afval naar oogst project is ontstaan bij I can Change The World With My Own Two Hands (I Can Change, een buurttuin in Amsterdam West. Zo’n buurttuin heeft veel compost nodig om de tuin te bemesten. De beheerders zochten daarom naar manieren om GF-afval in grote hoeveelheden te kunnen composteren.


Tumbler KIT Afval naar Oogst

Onderzoek van I can Change naar verschillende composteertechnieken, heeft geleid tot het gebruik van zogenaamde tumblers van Eco Cycle, die nu in het gehele Afval naar Oogst project worden ingezet..

Compostino’s

Om genoeg compost te kunnen maken, en zo veel mogelijk afval een betere bestemming te geven, worden buurtbewoners uitgenodigd om hun afval in te komen leveren bij I can Change.

Geïnteresseerde buurtbewoners kunnen zich ook aanmelden als ‘Compostino’s: vrijwilligers die meehelpen met het maken van compost Buurtbewoners werken op deze manier niet alleen praktisch mee met het project, ook wordt hun bewustzijn rondom voedselkringlopen en duurzame, circulaire landbouw vergroot.

Afval naar Oogst bij het KIT

Inmiddels telt het Afval naar Oogst project vijf buurttuinen in de stad, waaronder onze locatie: het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) aan het Oosterpark. De Gezonde Stad, die in ons monumentale pandkantoorruimte huurt is de aanjager van Afval naar Oogst bij het KIT

Onze ervaringen

Op 21 April 2022 organiseerden wij in onze tuin een kick-off voor buurtbewoners. Voor deze kick-off hebben wij een webpagina opgezet, promotie gedaan met posters in en rondom ons gebouw en her en der in de buurt, berichten op sociale media.

45 buurtbewoners hebben zich aangemeld om bij ons GF-afval in te leveren, waarvan er zo’n 15 de kick off van het project bijwoonden. Op deze bijeenkomst is er uitleg gegeven over wat er in de tumblers mag, en wat de juiste procedure is voor het inleveren van je GF-afval.

Enthousiast, maar…

Alle betrokken buurtbewoners zijn zeer enthousiast over het project, maar vinden de procedure voor het inleveren van GF-afval wel wat ingewikkeld. Ook wat er wel of niet in de tumbler mag kan verwarrend zijn. Niet al het GF-afval kan helaas goed gecomposteerd worden in zo’n tumbler: sommige soorten afval bevatten gif, composteren niet goed genoeg, of maken de compost te nat.

Dit is eigenlijk de grootste uitdaging voor deelnemers aan het project: er is best wat uitzoekwerk nodig om te weten wat je kan inleveren en hoe je dit moet doen. Van enkele mensen hebben wij gehoord dat ze daarom aarzelen om mee te doen aan het project.

Om mensen te helpen met de procedure hebben wij een video opgenomen bij ons in de tuin, die we hebben verspreid onder deelnemers. Ook hebben wij de uitleg op onze website en bij het inleverpunt in de tuin nog wat duidelijker opgeschreven.

Afval naar Oogst voor alle Amsterdammers

Wij gaan deze herfst aan de slag met het verder informeren van buurtbewoners, zodat er nog meer GF-afval kan worden gered uit de vuilnisbak . De Gezonde Stad gaat op zoek naar nieuwe buurttuinen in de stad die ook mee willen doen met het project. Ter promotie daarvan hebben De Gezonde Stad en het KIT samen met I can Change een video gemaakt.

Uiteindelijk hopen wij dat alle Amsterdammers hun GF-afval een betere bestemming kunnen geven bij een buurttuin om de hoek de hoek.

Wil jij ook mee doen met Afval naar Oogst?

Kijk dan snel verder voor meer informatie.

Maak ook meer van je afval.