Lokale meststof uit GreenPee

Urine hergebruiken om meststof van te maken, dat kan! In Amsterdam wordt volop geëxperimenteerd. In 2018 zijn de eerste 4 GreenPee’s geplaatst rondom het drukke Rembrandtplein. Deze circulaire urinoirs bieden daarmee ook een oplossing tegen wildplassen.

Circulair urinoir

Een GreenPee is een circulair urinoir waarin circa 300 plasbeurten worden opgevangen in een fraaie bak. Het is niet alleen mooi en functioneel maar ook duurzaam. Doordat de GreenPee niet hoeft te worden aangesloten op water of riool wordt het milieu veel minder belast.

Daarnaast draagt de GreenPee bij aan een circulaire economie. De GreenPee vangt de urine op in een bak met hennepvezel die de geur absorbeert. De vezel, vermengd met de urine, vormt na compostering een fosfaatrijke biologische meststof. Een handig systeem vangt regenwater op in een 30 liter reservoir, dit zorgt ervoor dat de planten bij droogte minimaal bewaterd hoeven te worden. Het filmpje van GreenPee op YouTube laat zien hoe het werkt.

Wildplassen op het Rembrandtplein

Met het plaatsen van de GreenPee’s op het Rembrandtplein wordt een circulaire en groene oplossing geboden tegen het wildplassen. De fosfaatrijke urine van bezoekers wordt na composteren gebruikt als meststof voor het groen op het Rembrandtplein.

Circulaire economie

De circulaire economie is een belangrijk speerpunt van het Amsterdamse college. We willen afval hergebruiken en waardevolle grondstoffen zoveel mogelijk in de kringloop houden. Het hergebruiken van zuivere urine kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

Benieuwd hoe jij circulair kunt leven?

Als Amsterdammer heb je allerlei mogelijkheden om duurzaam om te gaan met je voedsel, je kleding en je spullen. De Duurzame Wegwijzer helpt jou op weg.

Bekijk de mogelijkheden op de Duurzame Wegwijzer