Makkelijk van het aardgas af met een woonark

Je woonark verwarmen met water uit het IJ? Het Kan! Wout en zijn vrouw wonen op een woonark in Noord en hebben hun ketel vervangen door een water-warmtepomp. Nu verwarmen ze hun woning met water uit het IJ. En het bevalt prima!

Waarom van het aardgas

“De belangrijkste reden voor ons is wat er in Groningen gebeurt. Door de jarenlange aardgaswinning daar verzakt de bodem en zijn er veel aardbevingen. De aardbevingen zorgen voor veel schade aan de huizen. Die dalen daardoor ook in waarde. De Groningers zien maar weinig compensatie voor deze waardedaling. Terwijl er veel geld wordt verdiend met het aardgas dat daar uit de grond wordt gehaald. Dat vind ik niet kloppen en daarom vind ik dat we moeten stoppen met boren naar aardgas in Groningen.”

De aanpassingen om aardgasvrij te worden

“We hebben heel weinig aanpassingen hoeven doen. Deze woonark is nu ongeveer 4,5 jaar oud, dus alles was al vrij up-to-date. We hadden al vloerverwarming, de woning was goed geïsoleerd en we hadden driedubbel glas. Ook kookten we al op inductie, dus de keuken hoefde ook niet aangepast te worden. Het enige wat we hebben gedaan is de ketel vervangen door een warmtepomp. Wij kozen voor een water-warmtepomp, omdat we het water natuurlijk heel dichtbij hebben. Bovendien maakt deze warmtepomp geen geluid. Het water uit het IJ wordt gebruikt om onze woning en ons water te verwarmen. Op het dak hebben we ook nog zonneboilers staan. Dit is iets anders dan zonnepanelen. Een zonneboiler verwarmt het water via zonnecollectoren op het dak. Het water kan daardoor een temperatuur van 90 graden bereiken. Een pomp zorgt ervoor dat het water weer naar de boiler gaat, waar het opgeslagen wordt.”

Het verschil

“We merken dat de warmteverdeling gelijkmatiger is. Een gasketel geeft in een keer veel warmte en stopt daarna weer. Nu wordt de vloer veel geleidelijker warm en heb je een veel constantere warmte. Dat wordt dan allemaal keurig geregeld met de thermostaat. Je kunt het zelfs op afstand in de gaten houden en aanpassen”

De juiste informatie te vinden

“Onze dochter en schoonzoon hebben een bedrijf die warmtepompen levert en installeert. Het was voor ons dus heel makkelijk om de juiste informatie te vinden. Zij hebben ons goed geholpen en veel voor ons geregeld. Als je hiermee aan de slag gaat helpt het heel erg om met mensen te praten die er al ervaring mee hebben. Zij kunnen hun ervaring delen en je verder helpen. Dan hoef je niet alles zelf uit te zoeken.”

Reacties uit de buurt

“We krijgen veel reacties vanuit de buurt. Ze zijn dan vooral benieuwd of we de winter ook goed doorkomen. Ik was daar zelf ook wel heel erg nieuwsgierig naar, want het water in het IJ is dan ongeveer 4 à 5 graden en daar moet je dan alles mee verwarmen. Maar het heeft geen problemen opgeleverd. Het werkte perfect! Veel buren met een woonark overwegen nu ook om aardgasvrij te worden. Anderen zijn ook al van het aardgas af!"

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl