Marktkooplieden Ten Katemarkt scheiden afval - van karton tot plastic en sinaasappelschillen

Wat eerst op één hoop belandde, wordt nu apart ingezameld. En van het GFT-afval wordt biogas gemaakt.

Afvaleiland

Het was marktkoopman Martin Kelch die ervoor zorgde dat de Ten Katemarkt een ‘afvaleiland’ is gekomen. Nu brengen marktkooplieden hun afval naar dit centraal gelegen gebouw op de markt, waar het ook meteen gescheiden wordt. GFT-afval gaat naar een vergister, die er biogas (groen gas) van maakt.

Verdere plannen

Martin, die het proces ook dagelijks coördineert, wil nog een stapje verder. Hij onderzoekt of het afval kan worden samengeperst en ‘gecentrifugeerd’ en of winkeliers en ondernemers in de buurt mee kunnen doen. Dat zou dan tot (relatief gezien) kleinere hoeveelheden af te voeren afval leiden.

Martin is, net als de rest van de marktkooplieden, overigens al erg tevreden over het huidige systeem. Hij vertelt: “Eerst werd het afval op één hoop gegooid. Nu wordt alles gescheiden. Dit heeft ervoor gezorgd dat de afvalkosten teruggedrongen zijn.”

Wil jij ook slim verduurzamen?

Of je nu een bewoner bent, een bedrijf of een instelling. Ook jij kunt iets doen. Met de Duurzame Wegwijzer krijg jij binnen 1 minuut een persoonlijk overzicht van de duurzame stappen die jij kan zetten en hoe je dit kan financieren.

Ga naar de Wegwijzer