Met aardgasvrije woning klaar voor de toekomst

De ketel van Jacques was in 2018 toe aan vervanging. Het bleek een natuurlijk moment om van het aardgas af te gaan. Nu is zijn woning all-electric met infraroodpanelen en een inductiekookplaat.

Waarom van het aardgas af

“Ik heb twee redenen om te besluiten aardgasvrij te willen wonen. Mijn ketel was aan de beurt voor de jaarlijkse inspectie. Toen kreeg ik te horen dat ik een nieuwe nodig had. Dat was voor mij een mooi moment om over te stappen. En het is een goeie zaak natuurlijk. Met alle discussies over dat we van het aardgas af gaan was het voor mij raar om in 2018 nog te kiezen voor aardgas.”.

Het verloop

“Het proces verliep bijna geruisloos. Toen ik hoorde dat mijn ketel vervangen moest worden ben ik gelijk begonnen met informatie zoeken over de mogelijkheden. Een verbouwing zag ik niet zo zitten. Via de website van de gemeente kwam ik op all-electric. Zo ben ik bij Thuisbaas terechtgekomen. Zij zijn een organisatie die Amsterdammers helpen bij het energieneutraal maken van hun huis. Zij hebben een plan voor mijn appartement gemaakt en een offerte opgesteld. Dat is allemaal goed verlopen. De afhandeling van de subsidie verliep veel sneller dan dat ik had verwacht. Dat was heel fijn. Binnen 13 dagen had ik een reactie en kon het plan fysiek in werk worden gezet. Ik heb nu infraroodpanelen aan het plafond. 4 in de woonkamer, 1 in de slaapkamer en 1 in de badkamer. Ik kook op inductie en ik heb een instant-heater voor het warme water. Het proces heeft in totaal 4 maanden geduurd”.

De grootste belemmering om van het aardgas af te gaan

“Aardgas is natuurlijk een product dat ons allemaal welvaart heeft gebracht, behalve Groningen dan. Aardgas is makkelijk transporteerbaar, er ligt een waanzinnig netwerk in Nederland. Het is goedkoop toepasbaar en het is primaire energie. Soms vraag ik me af waar mijn energie nu vandaan komt. Ik heb gekozen voor een duurzame energieleverancier, maar feitelijk heb ik natuurlijk geen idee waar het vandaan komt. Door al die verduurzamingsslagen wordt het percentage stroom namelijk wel steeds groter. Er is nu nog veel onduidelijkheid over hoe dit in de toekomst zal gaan”.

De totale investering?

“De totale investering was 10.000 euro waarvan de helft gesubsidieerd is door de gemeente. Ik moest sowieso al een nieuwe ketel en had er rekening mee gehouden dat dit ongeveer 3.800 euro zou kosten. Ik ben nu wel iets meer kwijt, maar mijn appartement is klaar voor de toekomst”.

Het grootste voordeel van aardgasvrij wonen

“Het grootste voordeel is dat ik mijn steentje heb bijgedragen. Ik hoef mij niet meer aangesproken te voelen in de discussies over aardgas. Ik heb andere punten waar ik zwaar in de min scoor, bijvoorbeeld vliegen. Maar ik kom wel op de fiets naar het werk, dus dat scheelt weer een beetje. En ik heb geen kinderen dus dat scheelt natuurlijk enorm voor de footprint. Het gaat om een goed evenwicht en dat we allemaal een steentje bijdragen aan de CO2 reductie”.

Tips voor andere Amsterdammers

“Pak zo’n moment dat je toch al gaat investeren. Heb je een verbouwing op de planning staan of is je ketel aan vervanging toe? Denk er dan goed over na of dit niet het moment is om voor een duurzame oplossing te kiezen”.

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl