Met minimale inspanning aardgasvrij wonen in Zuidoost

Mirke en haar vriend hebben niet het streven om anderen te overtuigen, maar willen zelf bewust omgaan met wat de natuur te bieden heeft. Contact maken met de natuur door het gebruiken van natuurlijke bronnen als de zon en regen en het zelf opwekken van energie. Mirke en haar vriend wonen sinds 2018 aardgasvrij in hun hoekwoning in Zuidoost.

Reden om aardgasvrij te wonen

’We staan achter de energietransitie en willen milieuvriendelijk wonen en leven. Ons doel is een NOM-woning (Nul-op-de-Meter). Uit onze interesse naar duurzaam wonen is mijn vriend zich gaan verdiepen en heeft een Nul-op-de-Meter opleiding gedaan om adviseur te worden. We hebben het dus met name vanwege milieuredenen gedaan. Ik was vanuit huis altijd al geïnteresseerd in duurzaamheid. We zijn opgevoed met het idee dat een auto niet nodig is, moestuintjes en tweedehandskleding. Mijn vriend raakte later geïnteresseerd in duurzaamheid’.

Aardgasvrij alternatief

‘Onze aardgasvrije alternatieven zijn doorstroomverwarming voor warm water, een inductiekookplaat, zonnepanelen en infraroodpanelen. Momenteel hebben we nog een houtkachel, maar die gaat er binnenkort uit en wordt vervangen door een warmteterugwinsysteem die het huis ventileert. Over de infraroodpanelen zijn we niet heel tevreden, want dat blijkt het huis toch onvoldoende te kunnen verwarmen.

Gelukkig hebben we niet veel verwarming nodig, omdat ons huis goed geïsoleerd is met triple glas en we grote ramen op het zuiden hebben. In de winter warmt dat goed op in de zon en blijft de warmte behouden door de isolatie. We gebruiken dan alleen de infraroodpanelen als het echt koud is.

We wilden geen warmtepomp, omdat dat een heel ander systeem is. Deze moet na een aantal jaar weer worden vervangen en voor de aanleg moet de hele vloer open. We wilden minimale inspanning met een maximaal resultaat. Aardgas missen we niet. De doorstroomverwarming heeft als voordeel dat je de temperatuur in kan stellen zodat er minder water verspild wordt’.

De verbouwing

‘Alles wat in huis aangepast moest worden, heeft mijn vriend zelf gedaan. Door zijn carrièreswitch naar een nul-op-de-meter huisopleiding leerde hij hoe je stap voor stap je huis zo energiezuinig mogelijk kan maken en bouwen. Zo leerde hij wat voor kozijnen in combinatie met welk glas je het beste kunt kiezen en nog veel meer. Zo hoefden we geen aannemer in te schakelen. Zonnepanelen hebben we laten plaatsten. Om voldoende energie op te kunnen wekken zitten er ook zonnepanelen op onze dakkapel op noordzijde’.

Verschil op de energierekening

‘Door onze 13 zonnepanelen hebben we vrijwel geen energierekening meer. We gebruiken veel minder elektriciteit dan we opleveren. We betalen ongeveer €250,- en leveren €325,-terug. We zijn nul-op-de-meter op het verbruik.'

Tips voor andere Amsterdammers

'Als je toch gaat verbouwen, let goed op de isolatiewaarde. Hier is veel winst te behalen. Zelfde geldt voor als de gasketel vervangen moet worden. Zoek goed uit wat de alternatieven zijn. Infraroodpanelen zou ik niet bij een volledig huis adviseren, daar zijn de panelen niet krachtig genoeg voor. Omdat ons huis goed geïsoleerd is, proberen wij het zoveel mogelijk door de zon op te warmen via onze grote ramen op het zuiden. We hebben dit jaar 2 keer de infraroodpanelen aan gehad en een paar keer de elektrische kachel voor de baby die 3 maanden is. Voor ons is het helemaal prima.’

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl