MidWest: monumentaal schoolgebouw omgetoverd tot levendige sociale onderneming met duurzame initiatieven

Buurtbewoners transformeerden een monumentaal schoolgebouw tot een levendige sociale onderneming met veel duurzame initiatieven. De buurt had - en heeft! - bedrijvigheid nodig, het gebouw heeft liefde nodig.

Van leegstand en antikraak, naar levendige plek voor de hele buurt

Kinderen lopen in en uit. Ondernemende Amsterdammers hebben er een werkplek of gebruiken een zaaltje voor een workshop, bijeenkomst, presentatie of vergadering. De gymzaal en tuin zijn een mooie ontmoetingsplek geworden. Door programmering en goed beheer knapt het pand weer op en kan het behouden blijven. Geen leegstand, antikraak of sloop maar buurtbewoners die zich inzetten voor een markant gebouw en het een sociale buurtfunctie geven.

Voor de ruimtes beneden is er een warmtepomp, het regenwater wordt gebruikt in de tuin en het plan is om zonnepanelen aan te schaffen. Het gebouw is voorzien van dubbel glas en verder zijn ook wanden, vloeren en plafonds geïsoleerd.

Een nieuwe vorm van ontwikkelen en beheren: ontwikkelend beheren

Een van de initiatiefnemers, en mede-oprichter van de stichting, vertelt dat de aanpak van MidWest verschilt van de traditionele aanpak van ontwikkelaars. “Wij beginnen gewoon en zien wel wat we tegenkomen en waar we uitkomen. Dat is een meer organisch proces, we noemen het ontwikkelend beheren. Wij denken vanuit het gebruik, vanuit de behoeften uit de buurt. We hebben geen vastomlijnd einddoel voor ogen behalve dat het pand voor de buurt een ontmoetingsplek moet opleveren en zichzelf moet kunnen exploiteren.” 

De stichting heeft als doel een ondernemende, creatieve, duurzame en sociale ontmoetingsplek te zijn voor Amsterdam West.

Foto's: copyright Bram Budel