Minder wegwerpmachines met huurapparaten van Bundles

Marcel Peters is oprichter van Bundles, waar je een 'abonnement op schone was' kunt nemen. Bundles plaatst een steengoede machine in je huis en levert volledig onderhoud en wasadvies. Je betaalt per wasbeurt. Een belangrijk doel is dat minder machines geproduceerd hoeven te worden. Minder materialen verkwisten, meer hergebruiken.

In 2013 ontdekte Marcel Peters dat wassen zorgt voor ontzettend veel verspilling. Door kwalitatief hoogwaardige apparaten slimmer te gebruiken en onderhouden wordt wassen met een abonnement interessanter dan het bezit van een ‘wegwerpapparaat’. 600.000 wasmachines per jaar naar de afvalberg? Dat kan anders!

Oorlog voeren over schaarste

Marcel: "Er zijn geen prikkels voor consumenten om apparaten lang te gebruiken. Mensen kopen een goedkoop wasmachientje dat maar vijf of zes jaar meegaat. En dan gewoon weer een nieuwe, waarom niet? Maar al die schaarse materialen moeten ergens vandaan komen, de productie en het vervoer zorgen voor veel CO2-uitstoot. Zo kan het echt niet langer. Mijn kinderen kunnen wel 120 jaar oud worden. Moeten hún kinderen oorlogen voeren om schaarse materialen? Dat wil ik voorkomen.

Machines bouwen die minder lang meegaan

Ons huidige kapitalistische model is pervers, het is gericht op consumeren. In Nederland worden 600.000 nieuwe wasmachines per jaar verkocht. En dat groeit, omdat er telkens meer kleine huishoudens zijn en de machines minder worden gebouwd op 'lang meegaan'. De fabrikanten spinnen er garen bij.

Circulaire Economie

Met Bundles wil ik het alternatief aantrekkelijker maken: dat het voor mensen makkelijk is om machines duurzaam te gebruiken, zoals past in een circulaire economie. We hebben een samenwerking met Miele, als familiebedrijf hebben zij niet puur een winstoogmerk. Zij gaan voor betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Speciale machine ontwikkelen

Ik overleg nu met hun technici of zij een machine kunnen ontwikkelen zonder toeters en bellen, en waarvan negentig procent van de materialen hergebruikt kan worden, bijvoorbeeld de trommel, het gietijzeren gewicht… Ook wil ik toe naar wassen zonder zeepafval: speciale zeep binnen de machine opvangen en hergebruiken."

Wasadvies en onderhoud

"Zelf een machine aanschaffen en laten onderhouden is op termijn vrijwel altijd duurder dan Bundles. Onze klanten betalen een vast maandbedrag en daarnaast een klein bedrag per wasbeurt. Ik zie het ook wel gebeuren dat telkens meer mensen wasmachines en drogers gaan delen, net zoals autodelen al veel gedaan wordt.

Wij plaatsen de machine en verbinden die met internet. Als wij bijvoorbeeld zien dat het energieverbruik stijgt, kan dat duiden op een vervuild filter. We vertellen de klant hoe hij dat kan verschonen, of sturen een monteur langs. We geven volop wasadvies.

Begonnen met crowdfunding

In het begin had Bundles te weinig geld, maar vanaf 2014 hebben we al 350 machines via crowdfunding kunnen financieren en daar komen elke maand nieuwe bij. Mede door mond-tot-mondreclame groeien we hard. Abonnees zijn allerlei soorten mensen, jong, oud, directeuren, vluchtelingen. Vanochtend belde iemand die het concept van Bundles ideaal vindt voor Turkije met z'n jonge bevolking en waar drie miljoen wasmachines per jaar verkocht worden. Wie weet kunnen franchise-ondernemers ons concept in andere gebieden invoeren."

Nieuwe norm

"Laatst sprak ik onze allereerste klant opnieuw. Zij had niet in de gaten dat zij destijds een abonnement nam bij een 'start-up', zij dacht dat we al duizenden klanten hadden. Daar was ik wel trots op: onze dienst is dus gewoon goed!

Maar ik ben pas echt tevreden als duurzaam gebruik van apparaten de norm wordt, in plaats van consumeren en weggooien."