Karel’s Karavaan maakt culturele evenementen in de stad klimaatvriendelijker

Maak kennis met KAREL, KARIMA, KARLOS en KARLIJN van Moving Arts Project (MAP). Met deze ambassadeurs voor duurzame evenementen maakt MAP groene vernieuwing beschikbaar en bespreekbaar in de wijk.

KAREL

‘KAR voor Elektriciteit op Locatie’ is een stalen busje en voormalige SRV-wagen van het oerdegelijke Hollandse merk Spijkstaal, dat al lang voordat het noodzaak werd elektrische wagens bouwde. KAREL vervoert decors, bouwmateriaal, gereedschap en andere productie-onderdelen én voorziet in energie op locatie voor buitenevenementen in Amsterdam. KAREL is een waar rolmodel. Hij is namelijk CO2-neutraal en verspreidt de boodschap van groen en duurzaam dwars door de stad.

KARIMA

Het zusje van KAREL heet KARIMA, ‘KAR voor Inductie, Meezingen en Aanhangsels’. Net als haar broer KAREL is KARIMA een totaaloplossing op duurzame energie voor stedelijke evenementen. Zij levert namelijk schone energie voor bijvoorbeeld catering en licht, maar ook het transport naar en van de locatie. Als klap op de vuurpijl heeft zij een uitklapbaar podium.

KARLOS

KARLOS staat voor KAR Levert Overal schone Stroom en is net als KAREL ook een Spijkstaal 1900 personenbus. KARLOS is een stuk moderner dan KAREL en rijdt aanzienlijk harder: 30 km per uur! Hij is vooral actief bij activiteiten in Amsterdam Zuidoost, in samenwerking met partner stichting CoForce.

KARLOS kan op evenementen stroom leveren dankzij zware Lithium-ion batterijen, afkomstig uit 3 elektrische Nissan Leaf personenauto’s. Verder heeft hij een zonnepanelendak met maar liefst 19 zonnepanelen.

KARLIJN

KARLIJN is een elektrische Spijkstaal 2000E bakwagen uit 1991. Zij beschikt over tractiebatterijen van KARLOS (5 Kwh), kan een 3 Kwh Victron opladen via het 230-stroomnet en stroom afgeven voor licht stroomverbruik zoals een waterkoker en een geluidsbron. Op de aanhanger van KARLIJN is een zonnepaneel zodat de batterijen permanent worden bijgeladen.

KARLIJN staat voor KAR voor het verzamelen van verhaalLIJNen. Moving Arts Project zet KARLIJN in voor het kunstproject Houd/t Moed/t in de Spaarndammerbuurt en Houthaven. Daar faciliteert zij workshops en activiteiten en verzamelt zij verhalen over moed in de buurt. Die verhalen worden verweven in een ambachtelijk vervaardigd touw dat KARLIJN vervoert door de buurt. Zo trekt zij verhaallijnen door het gebied.

Moving Arts Project

MAP gebruikt de voertuigen voor haar eigen werk en verhuurt ze (samen met productiematerialen en bemensing) ook aan anderen die CO2-neutraal activiteiten in de openbare ruimte willen organiseren en biedt een (LeerWerk)opleiding voor hen die zich willen specialiseren in duurzaam cultureel/maatschappelijke producties in de openbare ruimte.

Wil jij ook iets doen voor het klimaat?

Of je nu een bewoner bent, een bedrijf of een instelling. Ook jij kunt iets doen. Met de Duurzame Wegwijzer krijg jij binnen 1 minuut een persoonlijk overzicht van de duurzame stappen die jij kan zetten en hoe je dit kan financieren.

Start de Wegwijzer