Naar een circulaire markt op Plein ’40-’45, de eerste stap is gezet

De gemeente wil samen met de marktkooplui de markt circulair maken. Daarbij wordt gekeken naar de verschillende afvalstromen die door de markt ontstaan. Het afval wordt momenteel al gescheiden op de markt, maar de verwerking van het afval kan nog veel beter.

Plastic zonder statiegeld en GFT-afval

De plastic kratten waar geen statiegeld op zit, worden al verwerkt tot plastic grondstof door leerlingen van het Mundus College. Momenteel wordt een project gestart om groente- en fruitafval separaat af te voeren en in een lokale vergister te verwerken tot groen gas. Hiermee worden ook leer-werkplekken gecreëerd. Omliggende winkels, zoals de supermarkten, moeten gebruik kunnen gaan maken van deze afvalscheiding en -verwerking.

Minder plastic - Zero Mica

Het doel is niet alleen betere afvalverwerking en energieopwekking, maar ook voorlichting en bewustwording. Een schoon en plasticvrij Plein '40-'45: dat willen veel bewoners, marktkooplieden, ondernemers en de gemeente. Onder de naam Zero Mica
(nul plastic)
werken we samen om het gebruik van plastic op de markt te
verminderen.

Op de markt wordt een permanente plek ingericht om bezoekers en marktkooplui te laten zien wat er met het afval gebeurt en hoe zij zelf een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van afval. Daarnaast kunnen zij op die plek informatie krijgen over bijvoorbeeld energiebesparing.

Foto: Olivier Middendorp

Benieuwd hoe jij kunt verduurzamen?

Of je nu een bewoner bent, een bedrijf of een instelling. Isoleer je huis of je bedrijfspand, stap over op schoon vervoer of vergroen je buurt. Doe wat bij jou past. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kunt doen en hoe je dit financiert.

Check de Duurzame Wegwijzer