Nature Bar | Een schonere stad met zeep

In de zeepziederij aan de Prins Hendrikkade, worden de natuurlijke zeep en shampoo bars handgemaakt volgens ambachtelijke methode. In en om het pand ruikt het heerlijk.

Mexico

Marlies van Heusden is een onderneemster met een neus voor duurzaamheid. Op een lange busreis dwars door de binnenlanden van Mexico knapte een shampoofles in haar rugzak. In een klein dropje waar de bus stopte besloot ze iets te kopen waarmee ze zich kon wassen en liep een vrouw tegen het lijf die zelf zeep maakte. De geurige zeep was van calendula gemaakt te zijn en zeer goed voor je huid. Zo kwam ze op het idee ook zelf zeep te gaan maken.
Marlies laat ons de zeepmakerij zien en vertelt gepassioneerd over haar vak.

Nature Bar

Onzichtbaar afval

"Afval is bij ons bijna onzichtbaar. Maar in Midden-Amerika is geen afvalverwerkingssysteem zoals het onze. De impact van ons huidige overconsumptie gedrag is daar veel tastbaarder. Wij willen mensen inspireren om bewuster met grondstoffen om te gaan en deze een tweede leven te geven."

Zeep Nature Bar

Circulair ingrediënt

In de winkel liggen tientallen verschillende zeep, shampoo en conditionerbars. Ieder product bevat een circulair kerningrediënt. Denk aan koffiedik, tarwe of grapefruitschillen.
"Wij gebruiken alles wat de natuur te bieden heeft. Daarom bevat elke zeep en elke shampoo bar een circulair ingrediënt. Denk aan een rijke en romige lichaamszeep gemaakt van overgebleven sinaasappelschillen."

Nature Bar

"Wij gaan samen met lokale ondernemers verspilling tegen en werken wij samen aan een circulaire economie. We zijn het aan de planeet verplicht om er beter voor te zorgen en anders met grondstoffen om te gaan."

Duurzaamheid

"Bij Nature Bar kijken we liever hoe het anders kan en werken wij alleen met 100% natuurlijke ingrediënten zoals biologische shea boter en calendula, ingrediënten die gebruik maken van de kracht van de natuur.
Minerale oliën, microplastics, siliconen en palmolie; daar blijven we ver van weg. Want dat heeft je huid niet nodig en dient ook de planeet niet."

Stapje

"Als iedereen een heel klein duurzaam stapje maakt maken we samen een groot verschil: De bars zijn verpakt in een circulaire verpakking namelijk een kartonnen doosje gemaakt van gerecycled landbouw afval. Ook gaat het langer mee dan een fles. Een bar vervangt twee flessen. Opgeteld zijn dat in een mensenleven heel veel flessen. De impact is dus best groot!"

Nature Bar
Marlies met een pot tarwe, een restproduct uit de bierbrouwerij

Nature Bar heeft gebruik gemaakt van de subsidie voor duurzaam initiatief van de Gemeente Amsterdam.