Nautisch Coördinatie Centrum volledig circulair en energieneutraal

Ongeveer 200.000 schroeven en bouten houden het nieuwe Nautisch Coördinatie Centrum van de Port of Amsterdam bij elkaar. Het pand is volledig circulair en klimaatneutraal: het bestaat voornamelijk uit duurzaam hout (waarin 24 ton CO2 zit opgeslagen) en is te ontmantelen met een schroevendraaier en een steeksleutel.

Ontmantelen mag overigens pas na 22 jaar na de oplevering, in 2042, wanneer de hoeveelheid hout die voor het gebouw werd gebruikt weer is aangegroeid. Tot die tijd dient het pand aan de Capriweg als operationele locatie voor een veilige haven op en nabij het water.

Energieneutraal

Naast circulair is het nieuwe centrum energieneutraal. Overal zit 3-laags zonwerend glas. 101 zonnepanelen op het dak en 24 zonnepanelen aan de gevel wekken voldoende elektriciteit op om het gebouw te verlichten. Het bodemenergiesysteem slaat ’s zomers warmte op die in de winter wordt gebruikt om het pand te verwarmen. En de lucht die uit het gebouw wordt onttrokken, wordt gebruikt om de verse lucht op te warmen.

Alleen al met die laatste voorziening realiseert het centrum een energiereductie van 84 procent.

BREEAM Excellent

Verder worden de toiletten aan de Capriweg gespoeld met regenwater, dat wordt opgevangen op het dak en gebufferd onder het pand. Ten slotte gebruiken de medewerkers geen nieuw meubilair, maar stoelen en tafels die op andere locaties overbodig waren geraakt.

Dankzij al deze voorzieningen en maatregelen krijgt het Nautisch Coördinatie Centrum binnenkort de BREEAM-kwalificatie ‘Excellent’ (4 sterren) mee. Dat is het op een na hoogste label van dit duurzaamheidskeurmerk.

Foto: Port of Amsterdam | Leonard Fäustle

Benieuwd hoe jij jouw bedrijfspand of bedrijfsvoering kunt verduurzamen?

Als bedrijf heb je in Amsterdam veel mogelijkheden om je pand of je bedrijfsvoering te verduurzamen. Met de Duurzame Wegwijzer ontvang je een overzicht van de mogelijkheden en hoe je dit kunt financieren.

Check de Duurzame Wegwijzer