Nieuw huis? Daar past aardgas niet langer bij

Tenminste, als het aan Robert en Nina ligt. De 2 kopen samen een huis in de Indische buurt en denken: dit is hét moment om van het aardgas af te gaan. Zo kaal als de woning is, zo veel dat er nog verbouwd moet worden, zo groot is de keus in het alternatief voor aardgas. En dat maakt het er niet per se makkelijker op.

Infraroodpanelen voelen aan als de zon

Het maakt het er ook niet per se moeilijker op, want al snel zijn Robert en Nina eruit. Ze gaan voor infraroodpanelen voor het verwarmen van hun huis. Infraroodpanelen verwarmen – net zoals de zon – door middel van infrarood straling. Dit betekent dat niet de lucht wordt verwarmd, maar de objecten die geraakt worden door de straling. Net als je huid door de zon als je ligt te zonnen op het strand. Maar nu eerst nog even de feestdagen. ‘‘Het is prettig, want het voelt heel natuurlijk aan’’, aldus Nina.

Infraroodpanelen in plafond verwerkt

Met haar belangstelling voor interieurarchitectuur vindt zij het belangrijk dat de infraroodpanelen de inrichting van het huis niet in de weg staan of dat ze er een stuk muur voor moeten opofferen. Infraroodpanelen zijn redelijk groot en nemen daardoor een groot stuk van de muur in beslag. ‘‘Samen met de timmerman hebben we een constructie bedacht waardoor de panelen mooi in het plafond zijn verwerkt. De keuze voor infraroodpanelen hebben ook nog eens ruimte bespaard: we hebben nu geen lelijke grote radiatoren meer aan de muren’’, aldus Nina.

De panelen dimmen vanuit je luie stoel

De zoektocht is grondig en lijkt te eindigen bij een leverancier die zich nog in een vroeg stadium bevindt met de ontwikkeling van de panelen. De panelen die hij aanbiedt kun je aan- en/of uitzetten en daar houdt het mee op. Toch kijken ze nog even verder en komen dé leverancier tegen met dé panelen. Ze gaan langs in de winkel om de warmte van de panelen te voelen en ze testen er thuis nog een. Ze voelen niet alleen comfortabeler aan dan de 1e die ze hadden getest maar ze hebben ook nog eens meer mogelijkheden. Lekker op je gemakje de panelen dimmen, vanuit je luie stoel bijvoorbeeld.

Het oog wil ook wat

De verwarming is geregeld, nu rest het kookfornuis en het verwarmen van hun water. Maar daar hoeft het stel niet heel lang over na te denken. “Inductie is makkelijk schoon te maken en heel praktisch. Als je het fornuis niet gebruikt heb je extra ruimte om dingen neer te zetten’’, aldus Robert. Bovendien is inductie de meest energiezuinige vorm van elektrisch koken. ‘‘Koken op inductie scheelt én voor de portemonnee én we dragen bij aan een beter klimaat’’, aldus Robert. In het begin is Nina nog wel sceptisch: wat als het fornuis nou lelijk is? Het oog wil ook wat, zelfs als het om een kookfornuis gaat.

Elektrische boiler

Robert en Nina kopen een elektrische boiler voor het verwarmen van hun water. ‘‘De boiler bevalt heel goed. Hij neemt wel ongeveer evenveel ruimte in beslag als een CV-ketel. Het plaatsen van een CV-ketel moet aan allerlei eisen voldoen. Bij een boiler is dit veel flexibeler’’, aldus Nina.

Om echt hun steentje bij te dragen aan een duurzame wereld kopen Robert en Nina hun stroom groen in en sporen ze anderen ook aan om van het aardgas af te gaan. Zo hebben ze de buren tijdens hun verbouwing al weten te overtuigen en wonen zij inmiddels ook aardgasvrij!

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl