Nul-op-de-meter: het werd een soort sport

Bob en zijn vrouw en kinderen wonen op een schip aan de Van Diemenkade. Hier ligt geen aardgasleiding en de meeste schepen hebben daarom een dieselverwarming. Bob’s schip had ook een diesel ketel en daar wilde hij vanaf. Want diesel stinkt, stoot veel fijnstof uit en het is ook best duur.

De aanpak

“We kwamen niet in aanmerking voor de aardgasvrij subsidie, maar er was ook een subsidie voor het energieneutraal maken van je woning. We hebben toen besloten om voor nul-op-de-meter te gaan. En dat is gelukt! Dit schip was vroeger een viskotter, maar we hebben het helemaal verbouwd. Ik ben architect en heb zelf het ontwerp en de tekeningen voor de verbouwing gemaakt. We hebben het schip helemaal leeggehaald en goed geïsoleerd. Daarna hebben we het (warmte-terugwinning) ventilatiesysteem, de vloerverwarming en een water-water warmtepomp aangelegd. Ik heb de verbouwing begeleid. Dat was vrij intensief omdat ik gedurende een jaar minstens 1 keer per week naar de scheepswerf ging in Friesland om te kijken of alles goed ging”.

Ben je veel bezig met duurzaamheid?

“Ja ik ben veel bezig met duurzaamheid, vooral nu de discussie over klimaatverandering en vervuiling gaande is. Dan moet je daar wel iets aan doen. Voor mij werd het een sport om nul-op-de-meter te halen, dat je met je zonnepanelen net zoveel energie opwekt als dat je in een heel jaar verbruikt. Als ik toch meer energie verbruik dan ik op kan wekken neem ik af van een duurzame energieleverancier. Wij zitten bij Amsterdam energie en dat is energie die hier in Amsterdam wordt opgewekt met windmolens”.

Waar ben je het meest blij mee?

“Ik ben het meest blij dat ik geen co2-uitstoot meer heb. En het is gewoon heel comfortabel. Het is heel handig dat je met een water-water warmtepomp gebruik kan maken van het oppervlakte water. Het is vrij duur om aan te leggen, maar uiteindelijk is het heel voordelig in gebruik. Ook de luchtventilatie is heel gunstig, want we hebben nauwelijks warmteverlies. In de winter hoeven we geen ramen open te zetten en toch hebben we en een gezonde lucht”.

Reacties uit de omgeving

“Veel mensen reageren enthousiast. Sommigen zijn meer afhoudend. Je moet wel investeren, maar als je weet dat je nog 10 jaar op die plek blijft wonen, is het wel heel gunstig en aantrekkelijk. Oudere mensen weten soms niet of ze hun cv-ketel moeten vervangen voor een warmtepomp. Maar als je dat doet, is je huis ook weer wat meer waard”.

Investering terugverdienen

“Voorheen betaalde ik 3.000 euro per jaar aan energiekosten. Nu is het nul, dus ik bespaar 3.000 euro per jaar. De investering is moeilijk te zeggen, want het is een hele verbouwing geweest. De totale investering in energiebesparende maatregelen was 70.000 euro (volledige isolatie 20.000, warmtepomp 14.000, vloerverwarming 10.000, wtw-luchtventilatie 11.000, zonneboiler en pv-panelen 15.000). Ik heb 10.000 euro subsidie van City-zen gekregen en 8.000 voor nul-op-de-meter. Voor het aanschaffen van de warmtepomp en de zonneboiler heb ik van de RVO ook nog subsidie gehad, dat was samen zo’n 4.500 euro. Omdat ik bijna een heel nieuw huis heb gebouwd was de investering groter. De totale investering heb ik pas na 13,5 jaar terugverdiend. Maar als je bijvoorbeeld de vloerverwarmingen en isolatie niet mee zou rekenen en alleen de apparatuur rekent, is de investering na aftrek van alle subsidies al in ongeveer 6 jaar terugverdiend”.

Tips voor andere Amsterdammers

“Wees niet bang en laat je goed voorlichten. Er zijn een heleboel instanties die op een onafhankelijke manier goed advies kunnen geven. Dat hoeft niet duur te zijn. En is wel heel belangrijk. Stichting !WOON, Thuisbaas en 02025 geven goed basisadvies, die in eerste instantie gratis is. En als je daar op doorgaat voor een specifieker advies vragen ze wel een klein bedrag, maar dat is ook begrijpelijk. Uiteindelijk word je er zelf ook beter van. Op den duur levert het je echt geld op. Sinds ik dit schip heb probeer ik andere mensen wel te laten weten hoe goed het werkt en dat het heel gunstig is. Bovendien geeft het een goed gevoel CO2-neutraal bezig te zijn!”.

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl