Nul op de meter = nul op de energierekening

Mira is al jaren betrokken bij onderwerpen zoals klimaatneutraal, duurzaamheid en aardgasvrij. Als nieuwe woningeigenaar van een tussenwoning in Noord heeft ze inmiddels alle verbouwingen kunnen uitvoeren om aardgasvrij te wonen.

Aardgasvrij

“Ik heb altijd al de behoefte gehad om mijn woning te verduurzamen. Voordat ik een woning kocht, huurde ik een appartement in een monumentaal pand in de Pijp. Het is lastig om een huurpand te verduurzamen omdat je tot een overeenstemming moet zijn gekomen met de woningbouwvereniging. Je merkt bij oude woningen het nadelig effect van enkel glas. Je voelt koude luchtstromen en je merkt hoe de warmte via het glas naar buiten ontsnapt. In de zomer van 2017 kon ik een woning kopen en stond verduurzamen als een paal boven water. Ik dacht: 'Nu gaan we het doen, nu kan het eindelijk'."

CO2-neutraal met vloerverwarming, isolatie, warmtepomp en zonnepanelen

“Mijn partner en ik wilden een volledig CO2-neutrale woning. We hebben nu vloerverwarming, goede isolatie, een warmtepomp en er zijn 15 zonnepanelen geplaatst. Isolatie is de eerste stap bij het verduurzamen van je woning en zorgt bovendien voor een lagere energierekening. We kregen afgelopen jaar zelfs geld terug! Het dak van de woning was aan vervanging toe en is tegelijkertijd geïsoleerd. De kamer boven is namelijk 7 graden kouder dan de begane grond waardoor er veel warmte verloren gaat."

Aardgasvrij wordt steeds makkelijker

"Met de aankoop van de woning konden we het huurcontract van de combiketel beëindigen. Hierdoor konden we gelijk van het gas af en overstappen naar een warmtepomp. Ik merk dat het tegenwoordig makkelijker is voor woningeigenaren om hun woning aardgasvrij te maken. De gemeente, aannemers en burgers hebben inmiddels meer kennis en ervaring."

Interesse voor duurzaamheid

“Het verduurzamen zit in mijn DNA en betekent voor mij keuzes maken die een ander zo min mogelijk tot last zijn. Het daagt je uit om creatief te zijn met je woonwensen en duurzame oplossingen vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Voor mij is het vanzelfsprekend om zoveel mogelijk duurzaam bouwmateriaal te gebruiken. In mijn werk richt ik me ook op duurzame onderwerpen. En ik maakte destijds deel uit van de vereniging Duurzame Ondernemers Regio Amsterdam. Ik heb hierdoor een groot netwerk aan kennis en ervaring. Zij konden mij helpen met het berekenen van het energieverbruik bij een warmtepomp en advies geven bij de subsidieaanvraag."

Geluid van de warmtepomp

“Onze warmtepomp staat inmiddels al 3 jaar op het dak en maakt niet meer geluid dan bijvoorbeeld de airco van de buren. De aannemer had toen niet veel ervaring met het plaatsen van een warmtepomp bij een particulier. Het heeft beslist extra inspanning gekost, voordat de pomp goed werkte en we geen last meer hadden van een trillend geluid. De leidingen zijn vervangen door een flexibel materiaal en de pomp is uiteindelijk op extra dempend materiaal geplaatst."

Aardgasvrij wonen bevalt goed

“De vloerverwarming en de dakisolatie zorgen voor een aangenaam binnenklimaat en de warmtepomp zorgt voor het warme water in de keuken, de douche of voor in bad. Het verwijderen van de radiatoren gaf meer ruimte in huis. Ik was blij verrast dat de vorige eigenaren een inductiekookplaat hadden geïnstalleerd. Achteraf gezien zou ik niet anders willen. Een inductiekookplaat ziet er strak uit in de keuken en is makkelijk te onderhouden. Als je het eenmaal goed door hebt, dan kookt het fijner dan met gas."

Reactie mensen in de omgeving

“Na de verbouwing werd ik benaderd door mijn buren met vragen over onze ervaringen. Je merkt dat iedereen zo zijn of haar eigen interesse heeft over hoe ze willen verduurzamen. Bij ons in de straat waren ze bezig met een offerte voor het vervangen van de daken en een paar buren zijn, net als wij, ook meteen voor isolatie gegaan. Er zijn een aantal buren die inmiddels een groen dak hebben aangelegd en een andere buur is zich nu op zonnepanelen aan het oriënteren. Een warmtepomp vinden ze interessant, maar is veel ingrijpender dan anderen initiatieven. Je merkt dat woningeigenaren zoeken naar de gepaste oplossing voor hun woning."

Waren er nog lastige dingen tijdens het overstappen?

“Het grootste obstakel hebben we kunnen tackelen bij de koopovereenkomst en dat was het beëindigen van het huurcontract voor de combiketel. Omdat je anders pas na een aantal jaren had kunnen verbouwen. Daarnaast heb ik samen met mijn buren geprobeerd om een groen dak aan te leggen. We kregen bij het vervangen van het dak lekkage en in combinatie met de zonnepanelen op het dak werd het te ingewikkeld om het aan te leggen. Bij de buren is het gelukkig wel gelukt. Ook bij het installeren van de warmtepomp duurde het een tijd voordat het goed werkte. We moesten hierdoor een periode bij vrienden douchen."

Heb je nog een tip voor andere Amsterdammers?

“Begin nu alvast met het verduurzamen. Er zijn diverse regelingen vanuit de overheid die het gunstig maken om ermee te starten. Als je nu mee kan liften dan zou ik dat dus zeker doen. Daarnaast is het belangrijk dat mensen beseffen dat je buren ook veel hulp en ondersteuning kunnen bieden. Alle duurzame aanpassingen dragen bij aan een betere wereld, hoe klein die aanpassing ook is."

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl