‘Nul Op de Meter’ wonen is een aanrader!

De woning van Hans Mooren en zijn vrouw in Amsterdam Zuidoost is 40 jaar oud. In maart 2022 verbouwde hun woningcorporatie Eigen Haard de woning en die van hun buren tot een ‘nul-op-de-meter’ (NOM) woning. Het doel is dat er precies genoeg energie wordt opgewekt voor het gebruik van de verwarming, warm water en elektra. In dit interview vertelt Hans over zijn huis en hoe het eigenlijk zit met de energierekening.

Van lage energiewoning naar NOM-woning

“De huizen waar wij en onze buren in wonen zijn in de jaren ’80 gebouwd als ‘lage energiewoningen’. Dat betekent dat de huizen bij de bouw goed zijn geïsoleerd; erg modern voor die tijd. Maar, de laatste jaren had het verwarmingssysteem dat op aardgas werkte mankementen. Ook moest de gevel aangepakt worden, en zo waren er nog wat andere dingen. Toen heeft Eigen Haard besloten een renovatie te organiseren en de ‘lage energiewoningen’ te verbouwen naar ‘NOM-woningen’. Een verduurzaming dus. Dat was mogelijk omdat de huizen al goed geïsoleerd waren. De verwachting is dat de woning evenveel of méér energie opwekt dan dat wij verbruiken. Aan het einde van het jaar zou de energierekening op €0,- moeten uitkomen. Als dit het geval is staat er dus een 0 op onze elektriciteitsmeter.

De woningen zijn afgelopen maart pas opgeleverd dus je zou volgend jaar nog een keer terug moeten komen om dit te checken. De verbouwing gaf veel stof maar Eigen Haard heeft het heel netjes aangepakt.”.


Verandering

“Voor de renovatie hadden we luiken voor de ramen die je van binnenuit dicht kon draaien. Alle woningen in de blokken hadden dezelfde, dus dat zorgde voor uitstraling in de buurt. Erg jammer dat die zijn weggehaald. Daarnaast hebben we een deel van de inrichting moeten aanpassen omdat er nieuwe radiatoren zijn geplaatst. Maar, we kregen er 12 zonnepanelen op het dak voor terug. Daarmee wekken we nu onze eigen elektriciteit op. Ieder huishouden kreeg een nieuw elektrisch fornuis en een pannenset, want de meeste oude pannen werkten niet meer op de nieuwe inductieplaat. Het klompenhok, een extra ruimte voor schoenen en jassen, is beter geïsoleerd door restmateriaal van het oude hok te hergebruiken zoals hout en oude ramen. Voor de verwarming van het huis is een warmtepomp geplaatst in plaats van een cv-ketel. Ons huis is nu dus helemaal aardgasvrij.”


KLompenhok nul op de meter Gemeente Amsterdam


De energierekening

“Op dit moment leveren we energie terug. Dat betekent dat de zonnepanelen meer energie opleveren dan wijzelf verbruiken. Als dit aan het einde van het jaar nog steeds zo is zullen we geld ontvangen van de energiemaatschappij. Dat is mooi meegenomen. Omdat we zelf energie opwekken betalen we een energieprestatievergoeding van €96,- per maand aan Eigen Haard. Dat betekent dat we maandelijks geld aan hen betalen omdat zij de woning duurzaam hebben gemaakt. Eigen Haard geeft de garantie dat de kosten voor die vergoeding nooit hoger mogen liggen dan ons gemiddelde verbruik van de afgelopen drie jaar. Dat vind ik moedig van ze. We betalen nu net iets minder voor de huurwoning en het gebruik ervan dan voorheen.”.

Nieuwe ervaringen en gebruiken

Nulopdemeter GemeenteAmsterdam

“Al met al bevalt het wonen in deze NOM-woning ons erg goed. We hebben er simpelweg geen omkijken naar. Nu in de zomer is het binnen heerlijk koel. Vooral wanneer je van buiten komt. Dat komt door de isolatie van het huis en het ventilatiesysteem. Er is ons geadviseerd om de ramen van de woning niet open te zetten. Er wordt namelijk automatisch geventileerd en het openzetten van ramen en deuren kan het ventilatiesysteem in de war brengen. Maar, we zijn zo gewend aan slapen met de ramen open dat we dit nog wel doen. Wij merken niet dat het ventilatiesysteem last heeft van onze gewoonte.”.

Een aanrader

“Wij hebben heel veel geluk gehad dat ons huis dit jaar verbouwd is en we geen aardgas meer gebruiken. Met de huidige gastarieven is dat sowieso een winst. Als jouw woningcorporatie wil investeren in het verduurzamen van jouw woning dan moet je dat gewoon doen!”.

Ben jij ook een huurder? Informeer dan bij jouw verhuurder naar te plannen om te verduurzamen. Je kan ook zelf kleine energiebesparende maatregelen toepassen. Doe de Duurzame Wegwijzer en bekijk wat je kan doen.