Nul-Op-de-Meterwoning Nieuw-West... een uit de hand gelopen hobby

Samen hadden ze 1 doel voor ogen; hoe zorgen we dat de energierekening zo laag mogelijk wordt? Echter werd het al snel een uit de hand gelopen hobby. Dit is het verhaal van Bas en zijn vriendin met hun Nul-Op-de-Meter woning (NOM) uit Amsterdam Nieuw-West.

Het keerpunt: ik word aardgasvrij

‘Toen we dit huis kochten was het echt een bouwput. Met de verbouwing hebben we besloten het gelijk goed te willen doen en direct ook van het aardgas af te willen gaan. In eerste instantie puur alleen om de energierekening zo laag mogelijk te krijgen, maar we vonden het daarnaast ook erg leuk om te doen en je maakt tegelijkertijd de wereld een stukje beter. We zijn begonnen met ons huis eerst goed te laten isoleren en hebben vervolgens gekeken of we zelf ook energie konden opwekken. We hebben continu gekeken naar nog betere oplossingen die voor ons toepasbaar konden zijn’.

De aanpak

‘Toen we eenmaal hadden besloten aardgasvrij te willen worden, zijn we ons erin gaan verdiepen. We hebben een duurzaamheidsadviseur geraadpleegd. Hij kon ons zowel van advies voorzien als de materialen en oplossingen leveren’.

Gekozen aardgasvrij alternatief

‘Voor ons was de eerste stap goede dak-, muur- en vloerisolatie, dat is het allerbelangrijkste. We hebben daarna gekozen voor infraroodvloerverwarming, 19 zonnepanelen en een warmteterugwinsysteem, waarbij het oude warme douchewater het nieuwe koude instromende water voorverwarmt.

Op de bovenverdieping hangen nog infraroodspiegels, maar die zijn eigenlijk overbodig. We hebben in onze tuin een aquaponic systeem in onze kas voor kroppen sla, we proberen de hele zomer hiervan te eten. Dit is een duurzaam ecosysteem voor voedselproductie waarbij planten gekweekt worden op vissenpoep.

Uiteindelijk hebben we veel meer gedaan dan eigenlijk nodig was. Het werkte gewoon verslavend. Je raakt met mensen in gesprek en beseft steeds meer wat er allemaal mogelijk is. Wat natuurlijk goed is, want je wil eigenlijk een cultuurverandering teweegbrengen’.

Het effect van alle aanpassingen op de energierekening

‘Dat is heel erg afhankelijk van de manier hoe jij wilt leven en welke concessies je bereid bent te willen maken. Vorig jaar hadden we de infraroodvloerverwarming altijd aan staan. Toen betaalden we evenveel als voorheen. Dat komt mede omdat het hout van de afwerkvloer te dik is en het een grote oppervlakte is. Daar hebben we ons op verkeken en dat zag je terug op de energierekening.

Nu zetten we de vloer minder vaak aan (alleen als we in de kamer zitten) of zetten hem een tandje lager. In kleine kamers is die infraroodvloerverwarming heel prettig en voordelig, omdat het kleinere oppervlaktes zijn die heel snel warm worden. Voor een grote woonkamer raad ik het systeem in een te diepe vloer af.

We betalen nu €0,- per maand. Vorig jaar hadden we nog wel wat kosten. Een gemiddeld huishouden zit op € 120,- of € 140,- per maand. Wij zitten daar ver onder, maar daar hebben we ook een flinke investering voor moeten doen door het aanleggen van onze zonnepanelen. We hebben berekend dat wij in 6 jaar tijd quitte zouden kunnen spelen met betrekking tot de investering die wij hebben gedaan op de vloerverwarming/zonnepanelen. Isolatie is hierbij buitengesloten. Dus misschien is het dan 15 jaar dat we helemaal quitte zouden spelen.’’

Tips voor andere Amsterdammers

‘Laat je goed informeren voordat je ergens aan begint. Je ziet nu bijvoorbeeld heel veel bedrijven die zaken mooier voorstellen dan dat ze zijn (greenwashing). Het is daarom altijd goed om met meerdere partijen te spreken en op basis daarvan een afweging te maken. Ons warmteterugwinsysteem is iets waar wij ontzettend blij mee zijn en wat ik zeker kan aanraden. Het was een relatief kleine investering wat nu heel veel rendement oplevert. Het nieuwe koude water komt er vaak met 6 graden in en stroomt er met 18 graden uit, hierdoor hoeft onze doorstroomverwarmer veel minder hard te werken. We behalen hier 65% rendement op. Dan is het qua energieverbruik, redelijk goedkoop douchen’.

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl