Op weg naar een CO2-neutraal Clusius College Amsterdam

Al lange tijd wil het Clusius College in Amsterdam Noord graag zonnepanelen plaatsen. Aanvankelijk zou het vanwege een zwak dak niet mogelijk zijn. Maar ze lieten het er niet bij zitten en zetten nu de eerste stappen om met 550 panelen CO2-neutraal te worden!

Een duurzame groenschool

In Amsterdam Noord staat een kleine vmbo-groenschool. Hier bereiden wij leerlingen voor op groenberoepen. Aangezien deze beroepen grote raakvlakken hebben met duurzaamheid, hebben we de afgelopen jaren naar de duurzaamheid van onze school gekeken. We hebben onze lesprogramma’s aangepast, recyclen het afval en zijn met de stadsecoloog duurzame activiteiten aan het ontplooien. Tevens hebben we gekeken naar duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie. Al jaren kijken wij op een groot dak waarvan energieleveranciers altijd hebben gezegd: dit dak is te zwak voor zonnepanelen.

Nieuwe technieken

Met de komst van nieuwe technologieën zijn we opnieuw gaan kijken naar de mogelijkheden voor zonnepanelen op ons dak. We hebben een bouwkundig expert in de arm genomen die goed heeft gekeken naar de constructie van het dak. Op basis van archiefmateriaal en een plaatselijke inspectie van de verschillende daken heeft hij aangegeven welke delen van het dak beschikbaar zijn voor de plaatsing van zonnepanelen.

Het probleem zit niet in het gewicht van de panelen, maar in het gewicht van ballast. Deze ballast zorgt ervoor dat de panelen op hun plek blijven liggen tijdens alle weersomstandigheden. Ondanks deze ballast moet de afloop van het dak (en dus de afloop van het regenwater) gewaarborgd blijven. Anders wordt de belasting voor het dak te groot.

CO2-neutraal

Na grondig onderzoek bleken grote delen van het dak uitermate geschikt te zijn voor zonnepanelen. De bouwkundig expert heeft precies aangewezen waar panelen geplaatst mogen worden. Met deze informatie zijn we naar de leverancier gegaan. Met de beschikbare dakoppervlakte kunnen we ongeveer 550 panelen plaatsen die samen een vermogen hebben van ongeveer 200.000 Wp (Wattpiek). Dit is ruim boven ons jaarlijks verbruik. Deze overcapaciteit kunnen we in de toekomst gebruiken om aardgasvrij te worden. Oftewel: het Clusius College Amsterdam gaat voor CO2-neutraal!

SDE-beschikking

De SDE-beschikking in de najaarsronde van 2019 is inmiddels aangevraagd. Binnen enkele maanden horen wij of de zonnepanelen geplaatst gaan worden. Het is dus nog even spannend.

Bent u door het lezen van dit verhaal enthousiast geworden en wilt u meer informatie over ons project? Dan kunt u via dit platform contact opnemen met het Clusius College.

Wil jij ook slim verduurzamen?

Of je nu een bewoner bent, een bedrijf of een instelling. Ook jij kunt iets doen. Met de Duurzame Wegwijzer krijg jij binnen 1 minuut een persoonlijk overzicht van de duurzame stappen die jij kan zetten en hoe je dit kan financieren.

Ga naar de Wegwijzer