Gezamenlijke inzameling bedrijfsafval rondom Olympisch Stadion

Sinds de zomer van 2021 zamelt de grondstoffenhub Oscar Circulair afval en grondstoffen in voor ondernemers rond het Olympisch Stadion. Met deze dienstverlening worden meer hoogwaardige grondstoffen uit het afval gehaald en hergebruikt. Hierdoor blijft er minder restafval over en zijn er minder vervuilende vervoersbewegingen nodig.

Hergebruik afval van 60 naar 90 procent

BIZ (bedrijfsinvesteringszone) The Olympic Amsterdam, onderdeel van het duurzame koplopersprogramma van de gemeente Amsterdam, heeft de introductie van de gezamenlijke afvalinzameling door Oscar Circulair in het gebied voorbereid.

Bij traditionele inzameling wordt gemiddeld 60 procent van het bedrijfsafval als restafval verbrand en 40 procent opnieuw gebruikt. Het doel is het percentage restafval in drie jaar tijd terug te brengen naar 10 procent (in 2023).

Oscar Circulair boekte eerder al goede resultaten op het Westergasterrein bij het ophalen van het bedrijfsafval en het sorteren van de grondstoffen van de huurders en de evenementen op het terrein. Na de invoering eind 2019 werd het percentage restafval in drie maanden al teruggebracht naar 25 procent. Ook is het aantal vervuilende vervoersbewegingen verminderd met 900 vrachtwagens per jaar.

Zo werkt het

Zeven dagen per week wordt afval en grondstoffen met elektrische voertuigen ingezameld. Op het terrein van de grondstoffenhub wordt het op kwaliteit gecontroleerd en gebulkt. Vanaf daar wordt het afgevoerd naar duurzame verwerkers die in grote volumes de kwaliteitsstromen en het restafval de stad uit brengen. Bedrijven betalen minder voor het afvoeren van hoogwaardige grondstoffen zoals bijvoorbeeld karton en meer voor het restafval. Dit stimuleert bedrijven extra om het afval goed te scheiden.

Sociaal oogmerk

De werknemers die overdag aan het werk zijn hebben een afstand tot de arbeidsmarkt of een zorgindicatie. In de avonduren en het weekend bestaat het team ook uit studenten. Dit bevordert het contact tussen ondernemers en de buurt.

Ben jij als ondernemer geïnteresseerd in een betere afvaloplossing voor jouw bedrijf?

De afvalscan van de gemeente Amsterdam helpt ondernemers bij de zoektocht naar gezamenlijke afvaloplossingen. Je krijgt inzicht in de mogelijkheden voor collectieve afvalinzameling en het biedt praktische handvatten om zelfstandig mee aan de slag te gaan.

Doe de afvalscan voor ondernemers op Amsterdam.nl