Otas Monday Elum : Sleutelfiguur voor de energietransitie in Zuidoost, "We moeten voor deze wereld zorgen, en dat gaat ons allemaal iets kosten"

Otas Monday Elum is een verbinder in de West-Afrikaanse gemeenschap in Amsterdam Zuidoost. Zelf van Nigeriaanse komaf zet hij zich al 17 jaar in voor deze gemeenschap. Hij werkt voor stichting WOON! Hij heeft in juni 2023 een platform opgezet waarmee hij de gemeenschap bewust wil maken van de klimaatverandering en de nodige energietransitie.

Tegelijkertijd ziet hij een kans door middel van diezelfde energietransitie de gemeenschap te verbinden en wil ieder individu van economische waarde voor de samenleving te maken.

Energy transition General Knowledge Center: Wie weet heeft de toekomst

Otas: “Ik heb een platform opgezet EGK: Energy transition General Knowledge Center. Hiermee wil ik de West-Afrikaanse gemeenschap in Zuidoost van kennis voorzien. Want wie weet, heeft de toekomst. Als je de juiste informatie bezit, kan je verstandigere keuzes maken. Ik zet in op bewustwording. Mensen moeten het eerlijke verhaal weten over de energietransitie. Alleen dan zullen ze actief participeren.”

Tijdens talkshows en workshops in kerken zoekt hij zijn mensen op en praat hen bij over wat zij kunnen doen om hun gewoontes te verduurzamen. Ook staat hij op markten om mensen te informeren.

Een koeienhuid in de diepvries

“Ik vertelde eens over het overstappen naar elektrisch koken. En ik stuitte direct al op vooroordelen. Zo eten wij graag koeienhuid. Dat moet je lang koken op de juiste temperatuur. Een vrouw vond dat het zeker duurder zou zijn de huid lang op elektra te koken in plaats van op gas. Ik stelde voor in plaats van iedere week dit gerecht te bereiden het maar eens per maand te koken. Het overgebleven deel kon ze invriezen en iedere week veel korter koken om daarna op te eten. Ik ben de transitie in de gemeenschap, want ik ben iemand van hen. En zelfs dan is het nog moeilijk om hen te overtuigen.”

De eerlijke boodschap is mijn strategie

“Het is een groot probleem dat de gemeenschap de overheid of misschien wel de witte mens wantrouwt. En deze instanties pakken het wat mij betreft ook verkeerd aan: Geen instantie kan de mensen de energietransitie doorsubsidieëren. Haal de illusie weg dat deze verandering de mensen niets kost, want dat is niet zo! Laat de mensen zien wat ervoor hun inzit, maar wees ook realistisch, het gaat mensen knaken kosten. Die eerlijke boodschap is mijn strategie.”

Een holistische aanpak: werken in de energietransitie

Otas ziet ook kansen voor zijn mensen in de energietransitie en zijn aanpak is bijna holistisch te noemen. Zo nodigde hij samen met Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam onlangs een viertal bedrijven uit die op zoek zijn naar installateurs voor zonnepanelen. Er kwamen 36 mensen op af en tien hebben zich inmiddels opgegeven voor een training. Er zijn nu vier bedrijven geselecteerd om mee te doen met een traject waarin zij mensen tot monteur zonnepanelen op gaan leiden. Dit is een goede manier om de mensen aan het werk te krijgen.

“We hopen meerdere bedrijven te interesseren om mensen in onze gemeenschap te werven, er zijn veel jongeren die staan te popelen om aan de slag te gaan. Maar ook veel ouderen die misschien nu postbode zijn of schoonmaken en zeker te porren zijn voor een carrièreswitch in de energietransitie.”

Heilige huisjes aanraken

Otas is een dapper mens, want naast dat hij het eerlijke verhaal vertelt is zijn boodschap voor sommigen ronduit grof. Hij raakt nogal wat heilige huisjes aan. Letterlijk. De gemeenschap is diep religieus en Otas speelt daarop in door de Heer ook aan te halen, wat niet iedereen hem in dank afneemt: “God heeft ons deze wereld gegeven, maar zeker niet gratis. We moeten voor deze wereld zorgen, en dat gaat ons allemaal iets kosten.”

Hoe kan jij dit doen?

Bekijk welke mogelijke subsidies de gemeente aanbiedt
Doe de duurzame wegwijzer en kom op ideeën voor jou community