Oude school met een duurzame toekomst

Een groep bewoners en gebruikers willen hun oude school in stadswijk de Nieuw Pijp uit 1901 verduurzamen. Om de mogelijkheden te onderzoeken, ontvingen ze de subsidie Ruimte voor duurzaam initiatief van de gemeente Amsterdam. Hoe kwamen ze bij het idee en wat kunnen anderen hiervan leren? Jos en Mandra vertellen over het project.

De oude school is in de jaren '80 omgebouwd tot woon- werkplek en wordt door de bewoners en gebruikers beheerd middels een stichting. Het onderhoud is dus in handen van de bewoners en bedrijven. Maar omdat het lang onzeker was of ze in het pand konden blijven, was de wens om te verduurzamen nog een toekomstplan.

Erfpacht

Jos vertelt: "Op het pad rustte een eenmalige erfpacht van 30 jaar die bijna afliep. Hierdoor ga je niet meer echt investeren in je pand tot er meer duidelijkheid is. Gelukkig kwam er een nieuwe erfpachtregeling welke eeuwigdurend was. Dit bood ons meer zekerheid voor de toekomst, wat resulteerde in de wens het pand grondig op te knappen. Meteen daarna is er een groepje van de bewoners gaan uitzoeken hoe we dit kunnen aanpakken."

Slechte staat

"Elk raam is van enkelglas waardoor de helft van de warmte die we stoken verloren gaat. Het dak is lange tijd niet goed bijgehouden en er moet veel gerenoveerd worden. Omdat het thema duurzaamheid steeds vaker tijdens onderhoudsbijeenkomsten voorbijkwam, wilden we dit moment ook aangrijpen om hiervoor een grondig en duurzaam renovatieplan te maken."

Plan Bold

Een plan opstellen om een oud gebouw te verduurzamen is lastig. Want waar begin je, wat zijn de mogelijkheden en hoe weet je of iets een goede investering is? Om hier achter te komen besloten de initiatiefnemers eerst goed advies in te winnen. "We vroegen de subsidie Ruimte voor duurzaam initiatief bij de gemeente Amsterdam aan. Hiermee schakelden we een architectenbureau in. Deze heeft het hele pand doorgelicht, uitgetekend en een actieplan gemaakt voor het verduurzamen. Hier zijn 3 gradaties om te verduurzamen uitgekomen: Light, Medium en Bold. Tijdens de huisvergadering is er unaniem gekozen voor Bold, het plan met de grootste investering maar met het hoogste duurzame rendement. Dat we allemaal op een lijn zitten is heel fijn."

Waar begin je?

Mandra vertelt: "We wisten van het bestaan van de subsidie Ruimte voor Duurzaam Initiatief af via een lokale verduurzamingsnetwerk Duurzaam in de Pijp. In de vredeskerk hier om de hoek organiseren zij af en toe buurtnetwerkbijeenkomsten. Hier hebben wij een aantal avonden bijgewoond en zo kwamen we erachter dat de gemeente een subsidie had voor het opstarten van duurzame initiatieven. Deze subsidie is specifiek bedoeld voor onderzoek voor verduurzaming. Het invullen van de subsidieaanvraag was niet zo heel moeilijk, je moet gewoon iemand zoeken die je daarbij goed kan helpen. Een lastigste stap was het zoeken naar de juiste informatie.’ Als tip geeft Jos mee: Neem contact op met de subsidieverstrekkers van de gemeente. Als je vragen hebt staan ze je graag te woord."

2 fases

"Voor plan ‘bold’ is ongeveer 2 miljoen euro nodig, wellicht wordt dat te lastig qua financiering. Gelukkig hebben we ook de mogelijkheid dit plan in 2 fases uit te voeren. We gaan op korte termijn het dak en de ramen aanpakken. Daarna kijken we wat we verder kunnen doen, zoals de isolatie van de muren en van het gas af."

Hoe nu verder

"We zitten nu in een voorbereidende fase. We praten met banken en kijken hoe we het plan goed kunnen financieren. Ook de architect ondersteunt en voorziet ons nog steeds van advies. Verder zijn we opzoek naar iemand die de uitvoering kan begeleiden, omdat we de vereiste kennis hiervoor niet in huis hebben. Ook zijn we aan het kijken welke subsidiemogelijkheden er zijn voor de realisatie. De bouwvergunning aanvragen kan pas wanneer alle onderzoeken zijn afgerond."

Ook verduurzamen?

  • Heeft jouw vve ook plannen voor een duurzame verbouwing? Voor zowel grote als kleine vve’s biedt de gemeente Amsterdam vve-(bestuurs)leden, cursussen, advies en ondersteuning. Bekijk het volledige aanbod voor vve’s op amsterdam.nl.
  • Valt jouw initiatief, of een gedeelte ervan, niet onder het vve-aanbod? Dan kan je initiatief mogelijk ondersteund worden met de subsidie Ruimte voor duurzaam initiatief. Ga voor meer informatie naar de subsidie Ruimte voor duurzaam initiatief op amsterdam.nl.

Wil jij samen met andere bewoners, bedrijven en/of instellingen een complex duurzaam project starten?

Wil jij samen met andere bewoners, bedrijven en/of instellingen een duurzaam project starten? Zowel particulieren als organisaties kunnen eenmalig een subsidie aanvragen om een duurzaam project of programma voor te bereiden.

Vraag de subsidie aan