Patrick's reis naar aardgasvrij

Patrick Weve verwijderde in februari zijn gasmeter en woont sindsdien aardgasvrij. Zijn cv-ketel raakte ten einde en dat was een mooie aanleiding om zich te verdiepen in alles wat met warmtepompen te maken had.

“Ik was me aan het verdiepen in warmtepompen en toen kwam ik de subsidie Amsterdam aardgasvrij tegen. In eerste instantie wilde ik een hybride warmtepomp, maar met behulp van de subsidie kon ik een elektrische warmtepomp betalen en volledig van het aardgas af gaan”, aldus Patrick Weve.

De reis naar aardgasvrij

Iedere woning in Amsterdam is anders en bij iedere woning is het ene alternatief beter dan het ander. Patrick deed vier maanden over de reis naar het beste alternatief voor aardgas in zijn woning: “Ik heb grotendeels zelf alles uitgedacht. Dat scheelt enorm in de kosten, maar je moet er wel verstand van hebben.” Zijn zoektocht vond voornamelijk plaats op het internet. Volgens Patrick heeft het internet heel veel te bieden als het gaat om aardgasvrij. Zeker omdat je dan duidelijker kunt zijn in je uitvraag naar de installateur en daarmee teleurstelling achteraf voorkomt.

Warmtepomp niet voor iedereen geschikt

Ieder voordeel heeft een nadeel. Als je kiest voor een warmtepomp in plaats van aardgas dan kies je voor een duurzame stad. “Het nadeel van een warmtepomp is dat ie groot is en veel ruimte in beslag neemt, zowel binnen als buiten”, aldus Patrick. Hij wil Amsterdammers meegeven om zich goed te realiseren hoeveel ruimte je in huis hebt en welke oplossing daarbij het beste past: “Ik had boven op zolder nog een grote kast over dus daar kon ik hem kwijt, maar niet iedere Amsterdammer heeft die luxe.” Bovendien wekt Patrick zelf duurzame energie op met de zonnepanelen die hij twee jaar geleden heeft geplaatst.

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl