Piet Hein parkeergarage duurzaam verlicht

De gemeente Amsterdam streeft naar een circulaire economie en wil de verduurzaming van de stad versnellen. Bestaand vastgoed wordt verduurzaamd waar mogelijk, een voorbeeld daarvan is de verlichting in de Piet Heingarage.

De Piet Heingarage ligt naast het Muziekgebouw aan 't IJ en heeft 570 parkeerplaatsen. De gemeente Amsterdam heeft als eigenaar/beheerder voor de parkeergarage een aanbesteding genaamd light as a service ontwikkeld. De garage is 24 uur per dag, 7 dagen in de week geopend en werd verlicht door ruim 500 armaturen met klassieke tl-verlichting, samen verantwoordelijk voor een energieverbruik van ruim 600.000 kWh per jaar. Dit energieverbruik gaat de gemeente met 70% verminderen door het toepassen van duurzame verlichting en lichtmanagement.

Lichtmanagement

In plaats van lampen aanschaffen wordt licht ingekocht bij Lumeco. Naast de beoogde energiebesparing van 70% zal ook het comfort en het veiligheidsgevoel naar verwachting toenemen in de garage. Het verlichtingssysteem wordt volledig aangestuurd door sensoren - het lichtmanagement - waardoor het lichtniveau toeneemt als een voertuig of voetganger de garage binnenkomt. De armaturen zijn modulair opgebouwd en alle componenten vervangbaar. Zo wordt de technische levensduur van de hele installatie verlengd. En ontstaat een minimale afvalstroom omdat de oude led-strips weer worden hergebruikt.

Ook jij kunt slim verduurzamen

Of je nu een bewoner bent, een bedrijf of een instelling. Ook jij kunt iets doen. Met de Duurzame Wegwijzer krijg jij binnen 1 minuut een persoonlijk overzicht van de duurzame stappen die jij kan zetten en hoe je dit kan financieren.

Check de Duurzame Wegwijzer