PK Waterbouw: elektrisch vervoer over de gracht

PK Waterbouw is een waterbouwbedrijf dat zich onder andere richt op elektrisch vervoer over de grachten.

Directeur Bart Verweijen: "Om de stad te ontlasten, willen we zoveel mogelijk goederen en afval over de grachten vervoeren. Dat is CO2-neutraal, goed voor de luchtkwaliteit in de stad en het ontziet de kademuren.”

Kades ontlasten

De eeuwenoude kades van de grachten zijn door jarenlange zware belasting toe aan onderhoud. Tot die tijd mogen er vaak geen zware vrachtwagens overheen. "Door bijvoorbeeld bouwmaterialen aan te leveren per boot, spaar je zomaar tien vrachtwagens per dag uit.”

De boten van PK Waterbouw zijn oude Amsterdamse vuilnisschuiten. "Wij kopen oude schepen op. Die zijn precies gemaakt voor Amsterdam en er past makkelijk een stalen ligger of een heipaal in.” Die schuiten worden door een elektrische sleep/duwboot door de grachten gevaren. De boten varen niet leeg terug; op de terugweg nemen ze bedrijfsafval mee. Wel zo efficiënt. “

Grote impact op de stad

Bart: "Wij zijn echte pioniers op het gebied van duurzaam vervoer over de grachten. De DAM Prijs 2018 zou een mooie stimulans zijn om te laten zien dat het kán. Ik ben er heilig van overtuigd dat we een grote impact kunnen maken voor de stad.”

De schepen worden onderhouden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. PK Waterbouw werkt hierbij samen met Cordaan. “De mannen vinden het fantastisch om voor een stoer bedrijf als het onze te werken. Ze werken aan sleepboten en ruimschuiten en gaan met ons mee op transport als er bouwmaterialen de stad in moeten.”

Wil jij ook schoon vervoer?

Als Amsterdammer heb je veel mogelijkheden om over te stappen op schoon vervoer. Bekijk de mogelijkheden en hoe je dit financiert in de Duurzame Wegwijzer.

Check de Duurzame Wegwijzer