Hangende, regenbestendige tuin als tramhokje: groene abri op tramhalte

De verharding van de stad heeft er voor gezorgd dat wateroverlast steeds meer een probleem begint te worden. In de schaarse ruimte van de stad heeft de gemeente Amsterdam een creatieve oplossing gevonden; een tramhalte met waterberging, groen dak én een groene verticale wand.

Groen dak, verticale groene wand en waterberging

Bomen en planten zorgen voor:

  • een mooiere stad
  • verkoeling op warme dagen
  • opvang van water op natte dagen
  • een betere biodiversiteit in een versteende omgeving.

Daarom is er in 2020 een proef gestart op het Weteringcircuit en het Marnixplein met abri's (wachthokjes) op tramhaltes die uitgerust zijn met echte planten.

Irrigatiesysteem met 140 liter regenwater

De gemeente heeft in samenwerking met JCDecaux de abri op het Marnixplein voorzien van een groen dak. Op het Weteringcircuit gaat de proef nog een stap verder. Daar is de halte voorzien van een groen dak, een verticale groene wand en een eigen irrigatiesysteem wat gevuld wordt met regenwater. In de grond zit een pompkelder waarin meer dan 140 liter regenwater wordt opgevangen. Dit regenwater wordt gebruikt om de planten in de wand volledig automatisch water te geven. Zo draagt deze abri bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit, de biodiversiteit en het verminderen van wateroverlast. Hiermee is het de eerste regenbestendige abri van Nederland.

Meer groene abri's in de stad

Tijdens de proef is er onderzoek gedaan naar de waarde die deze abri toevoegt in de straat, de technische haalbaarheid van het bewateringssysteem en de gebruikerservaring. Afhankelijk van de kosten en beschikbare middelen wordt per project bekeken of er ook groene abri's ergens anders in de stad toegevoegd kunnen worden.

Bronnen: rainproof.nl en amsterdam.nl

Benieuwd hoe jij je huis of straat regenbestendig maakt?

Maak je huis, bedrijf, tuin of straat regenbestendig met de tools en tips van Rainproof. Zo voorkom je wateroverlast en schade.

Ga naar Rainproof