Reigersbos: het stralende middelpunt van de metrolijn

Op metrostation Reigersbos ligt ‘Zonstation Reigersbos’ van energiecoöperatie Amsterdam Energie. De realisatie van dit zonnedak met 315 panelen heeft nogal wat voeten in de aarde gehad.

Hobbels op de weg

Nadat de coöperatie in 2014 een toezegging kreeg van de gemeente, duurde het ruim twee jaar voordat de gemeente de definitieve vergunning verstrekte om het dak te realiseren. Daarna waren er ook nog hobbels op de weg om de stroom van de panelen op het net te krijgen. Inmiddels is de installatie sinds maart 2017 draaiende. Het dak is gefinancierd door 91 personen die voor 350 euro een paneel kochten. Daarnaast heeft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat in 2015 een SDE+ subsidie aan dit project toegekend.

Metrostations zeer geschikt voor zonnepanelen

Daken van metrostations zijn over het algemeen zeer geschikt voor zonnepanelen omdat ze vaak schaduwvrij zijn en veel oppervlak hebben. Het gemeentelijk vervoersbedrijf GVB is van plan om een flink aantal metrostations te gaan voorzien van zonnepanelen. In Zuidoost gaat het om de stations Gaasperplas, Kraaiennest, Gein, Holendrecht, Bullewijk en Venserpolder.