Rijksmonument Het Schip is gerestaureerd en van energielabel G naar A gegaan

De bijzondere bouwstijl van de Amsterdamse School is in stand gebleven.

Opgewaardeerd

De sociale huurwoningen van Eigen Haard zijn met de restauratie opgewaardeerd van het slechtst naar het beste energielabel (van G naar A). Dankzij wandisolatie, speciaal HR-monumentenglas, collectieve cv-ketels, zonnepanelen en zonneboilers werd bij alle woningen dit hoogste energielabel behaald. De woningen hebben een Energie-Index van 0,8.

Gebouw Het Schip met karakteristiek dak Amsterdamse School

Niet alleen woningen

Het woongebouw omvat niet alleen de sociale huurwoningen. De aanwezige basisschool is omgebouwd tot “Amsterdamse School museum Het Schip”. Het voormalige postkantoor en één van de woningen horen daar ook bij.

Doos-in-een-doos

De woningen, het postkantoor en museum van Het Schip zijn van binnen volledig gestript en opnieuw ingedeeld. “Er was sprake van geluidsoverlast, onvoldoende brandwerendheid en allerlei technische mankementen”, zegt een van de projectleiders. “De woningen krijgen een compleet nieuwe inbouw volgens het doos-in-een-doos-systeem. Nieuwe woningen in een oud jasje.” En voorzien van volledig nieuwe installaties voor gas, water en licht.

Woningen Het Schip, Amsterdamse School

Het museum

Museum Het Schip heeft op het dak van het complex zonnepanelen aangelegd om een deel van de stroom terug te kunnen winnen. Het museum richt zich op duurzaam ondernemen door de vaste en tijdelijke exposities zoveel mogelijk in te richten met gebruik van duurzame materialen. Voorafgaand aan de exposities wordt rekening gehouden met hergebruik van de materialen voor toekomstige exposities.

Ook slim verduurzamen?

Of je nu een bewoner bent, een bedrijf of een instelling. Ook jij kunt iets doen. Met de Duurzame Wegwijzer krijg jij binnen 1 minuut een persoonlijk overzicht van de duurzame stappen die jij kan zetten en hoe je dit kan financieren.

Ga naar de Wegwijzer