Rijksmonument Wolkenkrabber comfortabel en energiezuinig

De iconische Wolkenkrabber was aan het begin van deze eeuw toe aan een grondige renovatie. In de toren was veel sprake van roest, tocht en lekkage. De VvE besloot actie te ondernemen.

Het aanpakken van de toren was niet alleen vanwege de leeftijd en staat van het gebouw een uitdaging. Het gebouw is ook een rijksmonument. Vandaar dat bijvoorbeeld het vervangen van de kozijnen in nauw overleg met Monumentenzorg ging.

HR++ glas voor 420 ramen

De stalen kozijnen waren voorzien van enkelglas en lekten op sommige plekken. De wens van de VvE was om de circa 420 kozijnen beter te isoleren en te voorzien van HR++ glas. Dat is gelukt, waarmee ongeveer 900 m2 gevelopening geïsoleerd is en de warmtevraag van het gebouw met circa 30% zal afnemen.

Financiering uit meerdere bronnen

Voor de kosten heeft de VvE een energielening afgesloten, een lening bij het stadsdeel afgesloten en een beroep gedaan op het Restauratiefonds en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

De spouwmuur van het gebouw is bewust niet geïsoleerd, omdat dit de vochthuishouding in de geventileerde spouw zou verslechteren.

Zwart-wit foto van symetrisch stratenplan in V-vorm.
Historische luchtfoto met De Wolkenkrabber op een centrale plaats in de Amsterdamse Rivierenbuurt in het door Berlage ontworpen Plan Zuid

Een lange adem loont

Het plannen van de ingrepen begon in 2012, werkzaamheden zijn gestart in 2016 en afgerond in maart 2019. Het was dus een lang traject, maar heeft het gebouw weer comfortabel gemaakt en een stuk energiezuiniger. De volgende stap is het vervangen en daarmee zuiniger maken van de stookinstallatie.

Woon of werk jij in een historisch pand dat nog niet duurzaam is?

Ga nu aan de slag met De Groene Menukaart. Dit is een toolbox voor het verduurzamen van een historisch pand.

Check De Groene Menukaart