Rijksmonument Zuiderbad maakt werk van duurzaamheid

Het Zuiderbad in Amsterdam Zuid is een rijksmonument, waardoor de strenge regels een extra uitdaging zijn bij het nemen van duurzame maatregelen. Desondanks heeft het Zuiderbad in Amsterdam Zuid in 2019 en 2020 alleen al met zijn zonnepanelen maar liefst 185.783 KWH opgewekt.

Dit wordt zichtbaar gemaakt op een display in de hal. Zwemleraren geven aan de hand van deze informatie gelijk educatie aan hun zwemklas over wat een zonnepaneel oplevert. Ook wordt er veel energie bespaard door bijvoorbeeld dubbel glas en watersuppletie.

285 zonnepanelen op het dak

Binnen het Zuiderbad is de teammanager Hilda samen met de machinist Alex druk bezig geweest om duurzame maatregelen door te voeren, Hilda: “In het voorjaar van 2019 hebben wij 285 zonnepanelen op het dak geplaatst van 315 Wattpiek. Deze panelen wekken jaarlijks het energiegebruik op van maar liefst 26 gemiddelde huishoudens in Amsterdam. Maar dat is niet het enige,” zegt Hilda: “In 2019 hebben wij alle armaturen vervangen door Ledverlichting en kortgeleden hebben wij de ramen geïsoleerd met dubbel glas. Wij proberen te verduurzamen waar het mogelijk is, dus ook met het scheiden van afval.”

Zuinig waterverbruik

“Wij gaan net als alle andere Amsterdamse zwembaden zuinig om met het waterverbruik door het zogenoemde ‘water suppleren’. Hierbij laten wij het water van het zwembad naar de whirlpool doorlopen en vanuit de whirlpool via de filters weer terug naar het zwembad. Hierdoor hoeft het water niet steeds helemaal opnieuw verwarmd te worden en dat scheelt weer een hoop energie.” Alex vult aan: “Ook hebben wij een zuinigere circulatiepomp en spoelpomp geplaatst.”

Display in de hal van het Zuiderbad. De zonnepanelen op het Zuiderbad hebben sinds juni 2019 46155 kilo CO2 uitstoot vermeden in vergelijking tot de CO2 uitstoot bij gebruik van grijze stroom. Dit zijn 52 retourvluchten Amsterdam New York.

Educatief display

Het Zuiderbad probeert duurzaamheid meer tastbaar te maken bij de bezoekers. In de hal hangt namelijk een groot beeldscherm waarop bezoekers kunnen zien hoeveel energie er op dat moment wordt opgewekt door de zonnepanelen. Hilda: “Doordat wij in simpele voorbeelden uitleggen hoeveel stroom er wordt opgewekt, maken wij heel tastbaar hoeveel CO2-uitstoot het Zuiderbad vanaf de plaatsing van de zonnepanelen heeft vermeden. Dat is tot op dit moment gelijke aan de uitstoot van 52 retourvluchten van Amsterdam naar New-York. Vaak zie je dat leraren het uitleggen aan kinderen die hier voor zwemles komen. Dat is interessant, want zo geven wij direct wat educatie aan de nieuwere generatie.”

Monumentaal pand verduurzamen

Voor een monument van 100 jaar oud is het erg speciaal dat er zo veel energie bespaard kan worden. Hilda: “Het is een behoorlijke uitdaging om een monumentaal pand te verduurzamen. Je moet rekening houden met regels en je zit vaak aan vergunningen vast. Maar dat weerhoudt ons niet om te verduurzamen hoor. Dankzij de expertise die wij in huis hebben bij de Gemeente Amsterdam, komen wij tot creatieve oplossingen. Zo hebben wij bijvoorbeeld zonnepanelen geïnstalleerd die heel dun zijn, waardoor ze vrijwel onzichtbaar zijn vanaf het straatbeeld. Om dit te realiseren heeft Sport en Bos nauw samengewerkt met Bureau Monumenten en Archeologie. Hierdoor zijn wij ook het eerste rijksmonument van het Amsterdamse sportvastgoed met zonnepanelen.”

Originele houten omkleedhokjes op ballustrade en rondom het zwembad in het Zuiderbad.
Interieur van het Zuiderbad - geopend in 1912

Alex is heel gemotiveerd als het om duurzaamheid gaat en vindt het wel jammer dat ze beperkt worden doordat het een rijksmonument is: “Ik weet zeker dat wij anders nóg meer energie zouden kunnen besparen. Toch is er nog genoeg om over na te denken, Amsterdam wilt in 2030 gasloos zijn.” Hilda: “Daarom zijn wij op dit moment aan het kijken naar de mogelijkheden voor een warmtepomp. Stapje voor stapje blijven wij innoveren.”

Ben jij een Amsterdamse sportaanbieder en wil je ook graag verduurzamen?

Hiermee draag je bij aan een fijnere leefomgeving en kun je geld besparen. Vanuit de Gemeente Amsterdam helpen wij jou hier graag mee.

Bekijk de mogelijkheden op Amsterdam.nl