Rijtjeshuis in Diemen aardgasvrij

De woning van Gertien en Vincent is volledig van het aardgas af. Hun stroomverbruik wekken ze zelf op met zonnepanelen. Daarmee is de woning energie- en CO2-neutraal. Ze delen graag hun verhaal over hoe zij dit hebben gedaan.

Waarom aardgasvrij

“Wij hebben besloten om ons huis aardgasvrij te maken omdat het nodig is en omdat het kan! Of de investering zichzelf terug verdient? Die vraag stel je toch ook niet als je bijvoorbeeld een nieuwe auto koopt of je badkamer verbouwt. Het hoort er gewoon bij. En het is leuk om zelfvoorzienend te zijn. Je zal niet snel je eigen aardgas maken of je moet wel heel veel composteren!”

De aanpak

“We hebben in de loop van de tijd ons huis steeds verder geïsoleerd, maar gebruikten nog steeds flink stroom en aardgas voor de verwarming. Dat wilden we veranderen en daar heeft ThuisBaas ons goed bij geholpen. ThuisBaas is een sociale onderneming die advies geeft over hoe je je woning energieneutraal kunt maken. We hebben toen onze hele warmte-installatie van top tot teen aangepakt. Zo hebben we onze cv-ketel op aardgas vervangen door een all electric warmtepomp. Deze verwarmt onze woning nu op een lage temperatuur en zorgt voor het warme tapwater. Ook ligt ons dak vol met zonnepanelen waarmee we elektriciteit opwekken. Onze woning is nu energie- en CO2-neutraal. We wekken dus evenveel op als we gebruiken. Ik hou alles bij en dit jaar leveren we zelfs 500 kWh terug! Het was natuurlijk een erg milde winter.”

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl