VvE-lid zet duurzaamheid en samenwerking met andere VvE’s op de agenda

Hoe plannen voor een dakrenovatie tot een kettingreactie leiden.

Op een algemene ledenvergadering van de vereniging van eigenaren (VvE) komt de conditie van het dak ter sprake. Dit leidt tot een gesprek over de financiën. Zijn de reserveringen voor het meerjarenonderhoudsplan toereikend? Of zijn die te laag, gezien de huidige prijsontwikkelingen in de bouwwereld? De vraag rijst of er schaalvoordeel gerealiseerd kan worden door met andere VvE’s samen te werken.

Dakcommissie

In samenwerking met de andere VvE’s in de straat is er een dakcommissie aangesteld. De commissie onderzoekt de mogelijkheden. Wordt er gekozen voor een dakrenovatie, groene daken of meer ruimte voor zonnepanelen?

Een leuk detail over deze wijk - die eind vorige eeuw werd gebouwd - is dat er in het ontwerp groene daken en zonnepanelen waren opgenomen. Helaas zijn die niet gerealiseerd. Wel zijn er op de gevel nestgelegenheden aangebracht voor de vele mussen, gierzwaluwen, mezen en andere 'snavels'.

Huizen in de Robert Fruinlaan

Warmtenet

De bewoners en leden van de tien VvE’s denken ook na over de verwarming van hun appartementen, die nu energielabel B hebben. Vlakbij loopt een warmtenet-tracé. Is dit een kans om nu al voorbereidingen te treffen om aardgasvrij te gaan? Behoefte aan informatie over wat wanneer gaat gebeuren is er. Dat er wat staat te gebeuren is duidelijk; hoe en wanneer precies, dat is nog even afwachten.

Benieuwd hoe je jouw VvE energiezuinig kan maken?

Als (woningeigenaar in een) VvE in Amsterdam heb je veel mogelijkheden om te verduurzamen. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kunt doen en hoe je dit financiert.

Check de Duurzame Wegwijzer