Bijna 1000 zonnepanelen aan de Poppendammergouw

In Landelijk Noord heeft een burgercoöperatie met 51 leden 978 panelen gelegd op het dak van de koeienstal van de familie Hoeve. Dankzij een gunstige lening van het duurzaamheidsfonds van de gemeente Amsterdam én de postcoderoosregeling kon dit project worden gerealiseerd. Het dak levert nu genoeg elektriciteit voor 50 huizen en een kerk.

Burgercoöperatie

De burgercoöperatie is in het proces begeleid door Zon op Nederland dat landelijk al bijna honderd initiatieven heeft geholpen om te komen tot een succesvol buurtproject. Ze helpen bij het vinden van een dak, bij het werven van buurtgenoten, het regelen van financiering, en ze helpen bij juridische en fiscale zaken en bij het maken van afspraken met leveranciers.

978 zonnepanelen

Sinds januari 2019 wekken de 978 panelen op het dak van de melkveehouderij van de familie Hoeve zonne-energie op. De stroom wordt verkocht aan Greenchoice en met die opbrengst wordt de lening van de gemeente Amsterdam afgelost. Het project maakt verder gebruik van de postcoderoosregeling. Dat betekent dat bewoners van een aansluitend postcodegebied bij deelneming profiteren van de regeling verlaagd Tarief, en korting op de energiebelasting. Zo verdienen ze op termijn hun investering in de panelen terug. De familie Hoeve heeft zelf op een naastgelegen schuur nog 160 zonnepanelen gelegd en daarmee opereert het boerenbedrijf nu energieneutraal.

Foto: Bas Monster

Wil jij ook genieten van zonne-energie?

Ook jij kunt voordeel halen uit de zon. Leg zonnepanelen op je dak of doe mee aan een groot zonnedak bij jou in de buurt. Gemeente Amsterdam helpt jou hier graag bij. De Duurzame Wegwijzer geeft een overzicht van de mogelijkheden.

Check de Duurzame Wegwijzer