’s Werelds koelste kunstgrassportveld

Amsterdam heeft samen met TKI CitySports ’s werelds koelste kunstgrassportveld op de Laan van Spartaan geïntroduceerd. Een natuurlijk gekoeld kunstgrasveld dat koel blijft bij zeer hoge temperaturen en ook bespeelbaar is bij zware regenval. Het is het eerste kunstgrasveld ter wereld dat bijdraagt aan een leefbare en klimaatbestendige stad.

Wereldwijd is er grote belangstelling voor dit innovatieve project. Om die reden heeft de stad de krachten gebundeld in het Project CitySports, een pilotproject in het 'Topconsortia voor Kennis en Innovatie Watertechnologieprogramma' van de Topsector Water en Maritiem. Organisaties die ook meewerken aan het project zijn: KWR, Waternet, Veolia, Drain Products Europe, DutchBlue en Marineterrein Amsterdam.

De samenwerkingspartners onderzoeken hoe het verkoelen van kunstgrasvelden kan bijdragen aan een leefbare en klimaatbestendige stad. In 2020-2022 wordt wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door wateronderzoeksinstituut KWR op 2 locaties in Amsterdam: op het Marineterrein en op het sportpark Laan van Spartaan.

Kunstgrasvelden

De afgelopen jaren zijn veel natuurgrasvelden vervangen door kunstgrasvelden. Amsterdam alleen al beheert op het moment zo’n 100 kunstgrasvelden. Het grote voordeel is dat de velden goedkoop in onderhoud zijn en continu bespeelbaar. Maar de keerzijde is dat het koelende effect van de natuurlijke grasmat verloren is gegaan.

Ook wordt regenwater minder goed vastgehouden. Doordat kunstgrasvelden extreem kunnen opwarmen zijn ze bij hoge temperaturen niet prettig om op te sporten en bij zeer hoge temperaturen zelfs gevaarlijk. Natuurlijk gekoelde kunstgrasvelden kunnen dit probleem oplossen, omdat de verdamping van het regenwater zorgt voor lagere temperaturen.

Klimaatadaptatie

De gemeente Amsterdam bereidt zich voor op de gevolgen van klimaatverandering. Door fysieke aanpassingen in de stad aan te brengen wapent de gemeente zich tegen extreem weer, zoals hevige regenval én hitte. De natuurlijk gekoelde kunstgrasvelden vervullen een belangrijke rol in het verbeteren van het regenwaterbeheer van de stad, dempen het stadshitte-eilandeffect en hebben een positief effect op mens, gezondheid en biodiversiteit.

Benieuwd hoe jij jouw sportclub kunt verduurzamen?

Als sportvereniging kun je vaak veel geld en energie besparen door te verduurzamen. Dat is dus goed voor de clubkas én het milieu.

Bekijk wat jij kunt doen en hoe je dat financiert op Amsterdam.nl