Samen kunnen we vliegen!

Paul Wortelboer, directeur van Koopman Car Terminal, ging een maand (november 2018) geleden van het aardgas af en legde het dak van zijn bedrijf bomvol met zonnepanelen. Het autobedrijf is gevestigd in de haven van Amsterdam en beslaat een terrein van 450.000 vierkante meter. In het interview hieronder vertelt Paul over zijn persoonlijke drijfveren om te werken aan een duurzamere wereld en hoe een bijzondere samenwerking energie voor tien opleverde.

Wat was de aanleiding om te stoppen met aardgas?

"Toen ik hier kwam, vond ik de gasrekening erg hoog. En de drie ketels in de stookruimte waren aan vervanging toe. Dus aanvankelijk was ik vooral financieel gemotiveerd om na te denken over een nieuwe vorm van verwarming van het bedrijf."

"Port of Amsterdam is mijn huurbaas. We zijn samen gaan nadenken over nieuwe mogelijkheden. Het warmtenet van Nuon lag hier ‘vlakbij’, Orgaworld zit om de hoek en het bleek financieel niet onvoordeliger. En ja, als je zonder extra kosten in de toekomst nu van het gas af kunt, dan ben je het als (Gronings) bedrijf simpelweg verplicht te doen."

Wat heeft Koopman met duurzaamheid?

"Ik werk nu 2,5 jaar als CEO voor Koopman. We zijn een automotive bedrijf en zodoende heel erg bezig met energie. We scherpen ons MVO-beleid continu aan. En in de tussentijd werken we hard door aan een steeds duurzamer bedrijf. Daarom ben ik zo blij dat ik werk voor Koopman BV; het is een familiebedrijf waarin ik de ruimte krijg om snelheid te maken. En dat is nodig: het zit in de familiewaarden van het bedrijf om een goed rentmeester te zijn. Goed te passen op de plek op aarde waar we wonen, leven en werken. En dat dan beter achterlaten voor de generaties na ons. Dat zit diep in de kernwaarden van dit familiebedrijf en die voer ik graag uit in mijn dagelijkse praktijk."

Wat betekent samenwerken voor jou?

"Ik heb het natuurlijk niet allemaal alleen gedaan. Ontzettend veel mensen hebben zich ingezet om Koopman BV van het gas te helpen, maar een persoon in het bijzonder: Belle Webster van Port of Amsterdam. Belle heeft net als ik de enorme behoefte om dingen te starten én af te ronden. We willen dingen neerzetten. Make it work. Die houding. We hebben veel gepraat, maar nog meer gedaan. Wat een kick toen we wisten dat we van het gas af konden en de zonnepanelen door zouden gaan! Met een klein beetje procedurele mazzel, hebben we het dak in slechts 14 maanden tijd vol kunnen leggen met 1240 zonnepanelenpanelen. Samen hebben we het project laten vliegen!"

Wat is de opbrengst van deze ingreep?

"Onze footprint is enorm verlaagd: we zijn van 900 naar 300 ton CO2 uitstoot teruggegaan. Tja, dat is wel een feestje… Nu heb ik de volgende droom dat hier het grootste duurzame power station van Amsterdam gaat ontstaan. En dan bedoel ik het terrein hier écht helemaal vol met zonnecellen!"

Hoe zie jij duurzaamheid in de wereld waarin je werkt?

"Ik vind het zorgelijk dat de energietransitie politiek gekaapt lijkt. We moeten aan de slag in plaats van nog een rapport en nog een rapport. Bij heel veel grote bedrijven is het besef dat er iets moet gebeuren, er echt wel is. Er moet meer samengewerkt worden in plaats van gediscussieerd. Aan de slag!"

"Ik ben zelf trouwens ook nogal een energiezuinig mens. Zo vlieg ik bijna nooit. Privé noch zakelijk. We hebben niet voor niets conference call uitgevonden. En mijn vrouw en ik zijn ‘afgestudeerd’ in het scheiden van afval. Maar dat er nog geen accijns zit op vliegen, dat kan echt niet anno 2018!"

En nu?

"Ik wil de meest sustainable automotive ‘haven’ in West-Europa zijn. Dat is mijn ambitie. En er wordt ook om gevraagd door samenwerkende partijen. En wat een lekker verhaal hebben wij nu dus te vertellen: helemaal aardgasvrij met een dak vol zonnepanelen!"

Op de foto: vlnr: Koen Overtoom (directeur Port of Amsterdam), Paul Wortelboer (directeur Koopman Car Terminal), Belle Webster (projectleider Port of Amsterdam), Klaas van den Berg (directeur Orgaworld), Alexander van Ofwegen (directeur Nuon Warmte).

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl