Samen met de VvE van het aardgas af

Vanessa van Veelen en Wendy Ravensbergen zitten samen met nog 2 woningeneigenaren in een VvE. De laatste jaren zijn ze samen hun pand aan het verduurzamen. Door verschillende maatregelen zijn 2 woningen al helemaal van het aardgas af en de andere 2 gedeeltelijk. Vanessa en Wendy wonen sinds 2018 aardgasvrij.

Het idee om met de VvE het pand (gedeeltelijk) aardgasvrij te maken

Wendy start het verhaal: “Het begon allemaal toen het appartement op de begane grond te koop kwam te staan. Daar zijn we toen vanaf 2 hoog naartoe verhuisd met het idee het huis uit te bouwen in de tuin. We wisten toen ook al dat de balken onder het huis verrot waren en dat we daar iets aan moesten doen voordat we er konden gaan wonen. We hebben onderzocht hoe we dit het beste aan konden pakken. Hieruit bleek dat de muren van dit pand 4 meter diep de grond ingaan. Zo ontstond het idee om binnen de bestaande muren van het pand een souterrain te bouwen in plaats van een uitbouw in de tuin. Toen we hiermee aan de slag gingen, kregen we het advies om ook gelijk de fundering aan te pakken. De projectmanager die ik hiervoor had ingeschakeld stelde de ‘groene paal’ voor. Hierbij worden er buizen in de funderingspalen geplaatst die warmte uit de grond halen. Met dit plan ben ik naar de VvE gegaan, omdat het aanpakken van de fundering het hele pand aangaat. De VvE reageerde hier positief op en Vanessa is dit daarna verder uit gaan zoeken.”

Hoe hebben jullie dit geregeld binnen de VvE?

Niet alle 4 de woningen zijn gelijk helemaal van het aardgas afgegaan. Vanessa vertelt hierover: “Samen met een energieadviseur van Thuisbaas hebben we verschillende opties bekeken. Zij heeft alles voor ons doorberekend en kwam met 3 scenario’s: brons, zilver en goud. In deze scenario’s is rekening gehouden met verschillende investeringsniveaus. We zijn een kleine VvE van 4 personen. De een heeft wat meer armslagruimte dan de ander en ook de duurzaamheidsambities verschillen onderling. Voor ons was het belangrijk dat iedereen op z’n eigen tempo op z’n eigen manier hiermee aan de slag kon. Wij zijn allebei voor de optie goud gegaan. De andere 2 eigenaren hebben voor brons gekozen en zijn nu deels van het aardgas af. Brons was het minimale wat nodig was om aan de voorwaarden van de subsidie te voldoen. Zij gaan nu op hun eigen tempo verder van het aardgas af. De warmtepomp die we nu hebben is er wel op berekend dat we er uiteindelijk allemaal volledig op kunnen draaien.”

De aanpassingen aan het huis

“Wendy en ik wonen hier nu ruim 10 jaar. Toen we hier kwamen was de VvE echt ontzettend in slaap gesukkeld. Er was veel achterstallig onderhoud: een gat in het dak, loden waterleidingen, slechte riolering, verrotte kozijnen en ga zo maar door. Er moest dus al veel aan het huis gedaan worden. In januari 2016 is onze verduurzaming begonnen. We hebben toen de kozijnen allemaal vervangen en HR ++ glas geplaatst. Daarna zijn we door gegaan met een goede isolering van de woningen.”

“Ik krijg ook vaak de vraag ‘wat zijn nou je investeringskosten en wat zijn je terugverdienkosten?’ Dat vind ik heel moeilijk om te zeggen, omdat er al veel dingen vervangen moesten worden voor onderhoud. Ik ben vooral gewoon heel erg blij met het resultaat en ik kijk eigenlijk niet naar de cijfers.”

Hoe bevalt het aardgasvrij wonen

“Ik woon nu gewoon zo ontzettend comfortabel en voel me ook niet meer schuldig tegenover de toekomstige generatie.”, zegt Vanessa gelijk. Wendy voegt hier nog aan toe: “Ik ben altijd wel heel trots als ik kan zeggen dat ik al helemaal aardgasvrij ben.”

Wendy vertelt verder: “Ik hoor altijd veel mensen over het geluid van de warmtepomp, maar dat valt echt heel erg mee. Wij hebben een warmtepomp die warmte uit water haalt en die maakt helemaal niet zoveel geluid. Hij staat hier in de woonkamer in de kast onder de trap en je hoort hem haast niet. Ik vind het geluid wel een beetje lijken op het geluid van een koelkast. Dat je hem haast niet hoort komt ook doordat de ruimte goed geïsoleerd is, want toen dit nog niet gedaan was hoorde je hem wel wat meer. Een warmtepomp hoeft dus niet per se veel lawaai te maken kijk daarom goed naar de opties die er zijn.”

Tips voor andere Amsterdammers

“Doe het niet allemaal tegelijk. Geef jezelf de tijd en wees trots op de dingen die je al wel gedaan hebt. Ook kleine dingen helpen. Toen ik nog niet aardgasvrij was begon ik bijvoorbeeld met radiatorfolie achter de radiatoren plakken. Dat zijn kleine dingen die je nu al makkelijk zelf kunt doen. Ook hoor ik vaak dat het bij bepaalde bouwjaren van huizen niet mogelijk zou zijn om aardgasvrij te worden. Dit pand komt uit 1927 en wij zijn aardgasvrij én hebben energielabel A. Dus het kan echt wel!”, sluit Vanessa mee af.

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl